27 januari 2012 In de media

Effectief PSV houdt Vitesse in bedwang

PSV mag zich voor minimaal een dag de nieuwe koploper in de Eredivisie noemen. De formatie van trainer Fred Rutten speelde niet groots, maar won wel van Vitesse: 3-1

De Eindhovenaren speelden een bijzonder moeizame eerste helft. De ploeg van trainer Fred Rutten hanteerde een te laag baltempo en was slordig in de passing. Vitesse leek voornamelijk voor een punt gekomen, maar kreeg wel de eerste twee goede mogelijkheden. Na vier minuten werd Marco van Ginkel slim vrijgezet door Stanley Aborah, maar de inzet van de jongeling kon ternauwernood worden gekeerd. Ook Giorgi Chanturia liet zich gelden. De aanvaller ontfutselde Stanislav Manolev de bal, waarna zijn harde knal enkele meters naast ging.

Matavz breekt ban
PSV speelde zoals gezegd niet groots, maar was na een half uur wel bijzonder effectief. Piet Velthuizen kon geen grip kon krijgen op het harde zwabberschot van Zakaria Labyad, waarna Tim Matavz van dichtbij kon scoren: 1-0. Daar bleef het voor rust bij. Het Eindhovense publiek was niet verwend en hoopte op een betere tweede helft. Die wens werd ingewilligd. Vlak na rust zorgde Alexander Büttner bijna voor de gelijkmaker, maar de verdediger raakte van een meter of dertig snoeihard de paal. Voor PSV waren Kevin Strootman en Zakaria Labyad dichtbij een tweede Eindhovense treffer.

Op het moment dat de wedstrijd weer een beetje leek doodgebloed, werd het publiek wakker geschud door een pikante wissel. Jonathan Reis, afgelopen zomer nog spelend voor PSV, maar tot ongeloof van de Eindhovense fans sinds kort actief voor Vitesse, werd onder een striemend fluitconcert welkom geheten in het Philips Stadion. De Braziliaan moest tien minuten na zijn invalbeurt toezien hoe Dries Mertens de marge verdubbelde.

Knal Mertens
En hoe. De Belgische aanvaller dribbelde langs twee Arnhemmers en haalde vanaf de rand van de zestien vernietigend uit: 2-0. Het duel leek na die treffer definitief beslist, maar niets bleek minder waar. Debutant Mike Havenaar stond koud in het veld, toen hij alert reageerde op een afgeslagen voorzet van Renato Ibarra. Met een kopbal bracht hij de stand op 2-1. De lang uitgebleven spanning zat duidelijk in de staart. PSV leek zenuwachtig te worden en Vitesse ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde PSV de nodige ruimte op en in de slotminuut zorgde Manolev eindelijk voor opluchting.

PSV mag zich voor minimaal een dag koploper van de Eredivisie noemen. Die felbegeerde plaats kan morgenavond weer worden overgenomen door AZ, dat dan wel moet winnen bij Roda JC. Vitesse blijft vooralsnog achtste.

Goal

Hoofdsponsor: