16 september 2012 In de media

Effectief tiental Vitesse steelt zege bij FC Groningen

Vitesse heeft zondag een wonderlijke 0-3 zege geboekt bij FC Groningen. In De Euroborg heerste de thuisploeg het gehele duel, maar ging de ploeg van Fred Rutten er met de winst vandoor.

De rode kaart van Jan-Arie van der Heijden na een half uur leek het de Vitessenaren alleen maar makkelijker te maken.

De eerste mogelijkheid was na zo’n vijf minuten voor de Groningers. Een vrije trap kon bijna worden ingekopt door Virgil van Dijk. Vervolgens was Mitchell Schet dicht bij een treffer. Uit een vlijmscherpe counter zette Género Zeefuik zijn compagnon in de aanval alleen voor Piet Velthuizen, maar Schet schoot op de vuisten van de Vitesse-goalie.

Na een half uur moesten de Arnhemmers verder met tien spelers. Van der Heijden kreeg een rode kaart vanwege het neerhalen van de doorgebroken Zeefuik. Dat deed de thuisploeg nog meer naar het doel van Velthuizen stuwen. Na een goede combinatie kwam Van Dijk in scoringspositie, maar zijn schot was te zacht. Ook Kees Kwakman had de openingstreffer nog op zijn voet, maar de lat stond een treffer in de weg.

Na de rust ging de thuisploeg vrolijk verder waar het de eerste helft geëindigd was: kansen creëren. Een afstandsschot van Leandro Bacuna kon ternauwernood gestopt worden door Velthuizen. Een doelpunt van FC Groningen leek in de maak, echter viel de treffer aan de andere kant. Mike Havenaar kopte de bal achter Luciano da Silva en zette zijn ploeg na een uur spelen op 0-1.

Na de openingstreffer zakte de moed de ploeg van Robert Maaskant in de schoenen. Kansen waren er nog wel, zo nu en dan, maar Vitesse hield vrij gemakkelijk stand. De ploeg van Fred Rutten overleefde in de slotfase nog schoten van David Texeira en Schet. Ook een kopbal van Van Dijk zat er niet in, via de paal ging de bal naast.

Vitesse was uiterst effectief en maakte er een paar minuten voor tijd zelfs nog 0-2 van. De tweede kans van de gasten was gelijk raak. Vitesse counterde en Tomás Kalas was het eindstation. In de blessuretijd blunderde Luciano en kon Wilfried Bony met een stift zelfs nog de 0-3 aantekenen.

Scoreverloop:
0-1 (61′) Mike Havenaar
0-2 (87′) Tomás Kalas
0-3 (90′) Wilfried Bony

Bijzonderheid: Vitesse eindigde de wedstrijd met tien man, doordat Jan-Arie van der Heijden na dertig minuten spelen een rode kaart kreeg.

Soccernews / Foto’s SV

Hoofdsponsor: