20 april 2010 In de media

Analyse: Einde van een schrijnende soap

De breuk tussen Vitesse en technisch directeur Marc van Hintum en Vitesse is niet verrassend, gezien de moeizame en enorm lang durende onderhandelingen.

Marc van Hintum maak­te zondagavond be­kend dat hij per 1 juli vertrekt bij Vitesse.
Dan is hij twee jaar en vijf maan­den technisch directeur geweest bij de Arnhemse club.
In januari heeft Van Hintum een bezoek gebracht aan de leden van de Raad van Commissarissen. Tij­dens dat onderhoud heeft hij zijn werkzaamheden toegelicht en zijn plannen voor de toekomst uitge­legd.

De rvc, het ultieme controle- or­gaan, was enthousiast. Unaniem stelden de leden dat de onderhan­delingen met Van Hintum over een nieuwe verbintenis konden worden geopend. De rvc gaf alge­meen directeur Paul van der Kraan opdracht de contractbespre­kingen te openen.
Medio februari zei Van der Kraan in De Gelderlander: ‘ Tijdens de eerstvolgende vergadering van de rvc staat de contractverlenging van de technisch directeur op de agenda. Aan mij is gevraagd een voorstel te formuleren. Met Marc hebben we afgesproken dat we be­gin maart klare wijn zullen schen­ken’.

Van der Kraan, die Van Hintum zelf in februari 2008 naar Vitesse had gehaald, adviseerde de rvc door te gaan met de technisch di­recteur. Dat leidde ook tot een con­tractvoorstel, een kleine twee maanden geleden. Van Hintum vroeg toen bedenktijd. Had hij meteen zijn krabbel gezet, dan was hij ook het komend seizoen technisch directeur gebleven van Vitesse!

De oud- prof stelde zondag dat de inhoud van het contract een aan­tal weken later werd gewijzigd. In plaats van een deal voor twee sei­zoenen was nu sprake van een overeenkomst voor een jaar, met een optie voor een tweede jaar.
Schouten counterde met de mede­deling dat de aanbieding nimmer is gewijzigd. Hij gold voor twee jaar, maar Vitesse kon na een sei­zoen bij degradatie of voor een vastgestelde afkoopsom alsnog be­slissen zonder Van Hintum verder te gaan.

De voorbije weken nam de twijfel en de ergernis toe bij Van Hintum. De door Van der Kraan ( namens de rvc) beloofde deadline van be­gin maart was allang gepasseerd.
Van Hintum sprak zondag, zonder namen te noemen, zijn vermoe­den uit dat er in de voorbije maan­den ‘andere krachten aan het werk zijn geweest die mijn positie heb­ben ondermijnd’. En: ‘Iedereen met een beetje geld kan de macht naar zich toetrekken’.
Onduidelijk is of hij hiermee Maas­bert Schouten (sinds december voorzitter) en/of de invloedrijke geldschieters Jan Snellenburg, Cor Guyt en Herman Veenendaal be­doelde.
Zeker is wel dat voor Van Hintum afgelopen vrijdag de maat vol was, na een zoveelste contractbespre­king met Van der Kraan. De tech­nisch directeur stelde zondag dat ook de tweede aanbieding was in­getrokken, dat hij tot de zomer moest wachten en dat het dan nog maar de vraag was of er voldoende geld was voor een nieuw contract.
Schouten ontkende dat allemaal.

Volgens de voorzitter is slechts sprake geweest van langdurige on­derhandelingen, waarbij vraag en aanbod voortdurend kunnen schommelen. Zondagavond laat voegde Schouten er nog aan toe dat ‘de rvc heeft aangegeven dat het begin mei duidelijkheid wilde scheppen’. Die boodschap had Van Hintum dus via Van der Kraan moeten bereiken. Maar van een nieuwe deadline, begin mei, wist Van Hintum zondag hele­maal niets. De hele soap maakt duidelijk op welk niveau er in de top van de clubleiding met elkaar wordt ge­communiceerd. De manier waar­op de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis zijn gestrand, is even schrijnend als veelzeggend. Twee partijen die dolgraag met el­kaar verder willen, laten het niet zo ver komen.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: