1 december 2020 In de media

Eloy Room nadert landstitel in ‘super raar jaar’ dat zijn leven veranderde

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor oud Vitessenaar Eloy Room, die al een prijs heeft gepakt in zijn eerste seizoen in de Amerikaanse MLS en nog maar twee zeges verwijderd is van de landstitel.

“Pfff, had ik eerder voor een stap naar het buitenland moeten kiezen? Tja…” Het hele interview praat de 31-jarige doelman honderduit, maar bij die vraag valt hij even stil. Op zijn twaalfde streek hij neer bij Vitesse en daar bleef hij liefst zestien jaar, om vervolgens nog twee jaar PSV mee te pakken voor hij in de zomer van 2019 naar Columbus Crew verkaste. “Met Vitesse heb ik de beker gewonnen en bij PSV werd ik in mijn eerste jaar kampioen en maakte ik de druk van een topclub mee. Dat had ik allebei voor geen goud willen missen, maar ik heb het inderdaad ook ontzettend goed naar mijn zin in Amerika. Het is heel moeilijk om een loopbaan te plannen, maar voor mij is alles nu perfect in elkaar gevallen.

”Room had al langer in zijn hoofd dat hij een buitenlands avontuur wilde aangaan en kreeg die kans toen hij zichzelf onderscheidde met de nationale ploeg van Curaçao, die vorig jaar knap tot de kwartfinale van de Gold Cup reikte. “Daarin werden we uitgeschakeld door de Verenigde Staten, maar ik speelde wel een goed toernooi en viel op bij diverse scouts”, legt Room uit. Door zijn eerdere deelnames aan het toernooi had hij al diverse Amerikaanse steden gezien en de manier waarop fans de sport beleefden greep hem. “Daardoor heb ik een soort band met het land gekregen en verhalen van Kelvin Leerdam en Guram Kashia hebben me daarna definitief over de streep getrokken toen Columbus me een aanbieding deed.”

Zijn oude maatjes van Vitesse spelen al wat langer bij andere MLS-clubs en vertelden hem dat het niveau jaarlijks omhoog gaat en dat het oude stempel van afbouwcompetitie allang achterhaald is. “Dat klopt, want het niveau valt me alles mee. Er worden nu ook jonge talenten aangetrokken en de teams worden steeds sterker. Voor de start van dit seizoen hebben wij zelf ook veel spelers erbij gehaald die de ploeg beter hebben gemaakt”, begint Room zijn uitleg over de competitie die in twee Conferences is opgedeeld. “Wij zitten in East en doen dankzij onze eindklassering (derde, red.) in de competitie nu mee aan de play-offs. Als we onze helft winnen, nemen we het op tegen de winnaars uit de Western Conference. Het is dus nog steeds mogelijk dat we landskampioen worden.”

Lees verder

Vitesse – Heracles 3 – 0
Eredivisie 2014/2015
Gelredome Arnhem
spelers en staf supportershome Monnikenhuizen
Man of the Match

Bron: Voetbalzone / Foto's: SV

Hoofdsponsor: