22 oktober 2021 In de media

Engelse complimenten voor Vitesse: ‘Ze hebben ons gedomineerd’

Oude tijden herleefden in Arnhem, waar een volgepakt Gelredome genoot van de stunt van Vitesse tegen Tottenham Hotspur (1-0). Voor het eerst in zeven jaar was de Arnhemse voetbaltempel uitverkocht en hoewel het geen spectaculaire wedstrijd was, kregen de Vitesse-fans dankzij de strijdlust van het team van trainer Thomas Letsch en de winnende goal van Maxi Wittek waar voor hun geld.

,,Alle ingrediënten waren aanwezig voor een speciale avond en we hebben er ook een speciale avond van gemaakt”, vond trainer Letsch. ,,Ik ben trots op mijn ploeg. Het was een verdiende zege. Dat is niet normaal tegen een tegenstander als Spurs. We hebben vanaf het eerste moment mentaliteit en intensiteit in het spel gelegd en dat kun je alleen als je een team bent, dat echt voor elkaar vecht.”

‘Geweldige sfeer’

Het ouderwetse Europese avondje riep herinneringen op aan het begin van deze eeuw toen Vitesse tegen ploegen als AEK Athene, Maccabi Haifa, Werder Bremen en Inter ook aansprekende resultaten boekte in een goedgevulde Gelredome. „Wat een geweldige sfeer. Ik hoop dit nog vaker mee te maken”, aldus Letsch.

Tottenham Hotspur-trainer Nuno Espirito Santo had ervoor gekozen om zijn volledige basiself van afgelopen weekend thuis te laten. Nadat het mis was gegaan in Arnhem, had de Portugees nog altijd geen spijt van die beslissing. ,,Deze beslissing hebben we bewust genomen. Wij verwachten dat iedere speler van ons dit niveau aan kan. Dit was voor ons een kans om speelminuten aan bepaalde spelers te geven en dat is ook belangrijk. Wat betreft de stand in de groep denk ik dat we orde op zaken kunnen stellen in de komende thuiswedstrijden tegen Vitesse en NS Mura.”

‘Ze hebben ons gedomineerd’

Tottenham-middenvelder Harry Winks was complimenteus over Vitesse: ,,Ze waren creatiever en hadden de overhand. Ze hebben ons gedomineerd. Het mag geen excuus zijn dat we met een ander team speelden. Als Spurs moeten we hier winnen. We waren niet goed genoeg en moeten niet naar excuses zoeken.”

Letsch vond dat het geen afbreuk deed aan de prestatie van Vitesse dat Spurs met de reserves was aangetreden. ,,Ik heb het niet over een B-team of een A-team. Een club als Spurs heeft 25 goede spelers, dus ze brachten nog steeds een team met heel veel kwaliteit in het veld. Het waren topspelers, zoals Steven Bergwijn, die we in Nederland allemaal kennen. Het was Spurs en we hebben van ze gewonnen.”

Goudhaantje

Het goudhaantje van Vitesse was andermaal linksback Maxi Wittek, die met een afstandsschot de drie punten binnenhaalde. In de return tegen Anderlecht was hij ook al belangrijk geweest met twee goals, die Vitesse een plek in de groepsfase van de Conference League opleverde. „Vorig seizoen was Maxi al goed, maar hij heeft echt de volgende stap gezet”, prees trainer Thomas Letsch de linksback. „Hij weet nu gevaarlijk te worden en beslissend te zijn.”

,,Het is mooi om het team te helpen met goals”, aldus Wittek. ,,Maar het belangrijkste is dat we goed gespeeld hebben als team. We hebben hoog geprest. Iedereen heeft vooruit verdedigd. En we zijn compact blijven staan. We hebben echt geknokt als team en ook ballen getoond. Daarom hebben we deze overwinning echt verdiend”, vond de matchwinnaar.

Goede uitgangspositie

Vitesse staat er na drie groepsduels goed voor. De Arnhemmers hebben de tweede plek overgenomen van Tottenham Hotspur en hebben één punt minder dan koploper Stade Rennes en twee meer dan Spurs. ,,Onze positie is mooi. We hebben de kans om volgend jaar in de Conference League te spelen”, aldus Letsch. ,,Maar we blijven ook bescheiden. We weten ook dat we nu naar Spurs en Rennes moeten. Het wordt niet gemakkelijk, maar we gaan voor onze kans om ook in het nieuwe jaar in de Conference League te spelen.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: