18 september 2020 In de media

Enrico Hernández, de jonge man uit Nederland die ervan droomt om in de Selecta te spelen

CANCHA uit El Salvador sprak met de voetballer van Salvadoraanse bloed die uitkomt in de jeugdteams bij Vitesse Arnhem in Nederland.

Europa, UEFA-zone, Eredivisie. De naam van Enrico klinkt, een Nederlandse voetballer (de juiste naam) met Salvadoraans bloed dankzij zijn vader. Zijn naam zit al vast in de hoofden van velen die betere spelers willen voor het nationale team. Het gesprek met hem deed me denken aan het accent dat Cuco Martina of Leandro Bacuna hebben, spelers met een Nederlands paspoort maar geselecteerd uit Curaçao.

De eerste grote vraag was opgelost. Op internet veranderen verschillende bronnen de volgorde van zijn achternamen voor Enrico, en gaan zelfs zo ver dat ze er nog een plaatsen, gescheiden door een koppelteken. Hij bevestigt hoe het correct moet worden gespeld: “Mijn volledige naam is Enrico Dueñas Hernández. Ik ben geboren in Almere (van Almír fonetiek), dat is ongeveer 21 minuten van Amsterdam. Mijn vader komt uit El Salvador en zijn naam is Enrique Dueñas Hernández, en mijn moeder is Fins, ik heb nooit bij haar gewoond ”.

Zijn eerste team, zegt hij, was Almere City, ongeveer twee jaar en toen ging hij naar ASC Waterbeik. Almere is een amateurteam en de locatie is niet zo ver van huis, bijna twee minuten rijden. Toen was Waterbeik de eerste profclub voor Enrico, die afgelopen april 19 jaar werd.

Als ik hem vraag naar Ajax, het Europese monster waarin hij een paar jaar geleden in zijn lagere rangen zat, wordt Enrico emotioneel. “Ja, ik heb 2 en een half jaar gespeeld voor een van de grote clubs in Nederland. Het was een mooie ervaring. Ik sprak nooit woorden met Marc Overmars (directeur voetbal Ajax), slechts één keer sprak ik met Edwin Van der Sar (algemeen directeur Ajax) maar niets ernstigs, hij kwam naar mijn school vanuit Waterbeik en het was het eerste grote team met degene met wie ik sprak toen ik ongeveer 15 jaar oud was ”.

Dan voegt hij eraan toe: “Ik speelde het eerste jaar in de U17 en speelde ook in het nationale team van die categorie. In de tweede speelde ik alleen voor Ajax O19 ”.

Over zijn positie op het speelveld: “In het begin, in hun eerste clubs, begon ik als centrale middenvelder, en beetje bij beetje vonden de coaches me een betere plek en gaven me nummer 10. Ik blijf gewoon trainen, leven en mezelf overtreffen. dezelfde. De speelpositie die ik het leukst vind, is achter de aanvaller. Ik kan spelen in de bovenste drie posities, midden, rechts of links opzij, ook in een 4-4-2; maar vooral op posities waar voetballers als Dusan Tadic of Antoine Griezmann bewegen ”.

Voorlopig maakt Enrico Dueñas deel uit van het Vitesse U21-team, voordat hij twee seizoenen in de U19 doorbracht, en voorlopig is het waarschijnlijk dat hij voor het seizoen 2020-2021 tussen de U21 en het eerste team zal wisselen; hij doet het rustig aan. Dit wordt zijn derde seizoen in het zwart-gele team. In het lagere team waar hij meer minuten zag is er geen enkele buitenlander – als we hem alleen als Nederlander beschouwen – maar in het eerste team verandert het panorama, en voorlopig zijn er in totaal 14 buitenlanders, wat suggereert dat je zult hard moeten zweten om er te komen.

“In Vitesse zijn er enkele voetballers uit Zuid-Amerika, ik ben de enige Salvadoraan die in alle divisies van de club speelt. Wat betreft het oudere team, we vinden jongens uit Suriname, Marokko, Israël, Tsjechië, Duitsland, Engeland en ook Curaçao, er is alles. Ik spreek maar twee talen, Engels, ik werk in mijn Spaans, maar mijn eerste taal is Nederlands. Ik spreek alleen af ​​en toe Spaans met mijn zus, die bij mij woont, en met een paar mensen uit El Salvador op sociale media. Ik heb maar één zus, ze houdt van voetbal en ze gaat me opzoeken bij de wedstrijden ”, zegt hij.

“Mijn zus is alles voor me, ik ben heel dankbaar voor alles wat ze voor me doet”, voegt hij eraan toe.

Op de vraag of hij met het nationale team van El Salvador zou willen spelen, zegt Enrico met een duidelijkere stem en met enthousiasme: “Natuurlijk met de Selecta (de populaire naam van het team in het Spaans). manier mogelijk! ” , waarschuwen.

Het tijdsverschil was een belemmering voor Enrico met betrekking tot de mogelijkheid om de Selecta-wedstrijden live te bekijken : “Ik zie de herhalingen van de wedstrijden (hoogtepunten) op YouTube, en soms lukt het me om samen te vallen als ze spelen, maar hier is het vroeg in de ochtend ( 3:00) en ik merk dat ik slaap; het is moeilijk om ze te zien. Toen ik hun wedstrijden recenseerde, merkte ik dat er in het stadion veel mensen bij hen zijn (Selecta) en ik denk dat ze in de verdediging erg gek zijn (lacht) ”.

Of hij of zijn vader ooit met een Fesfut-functionaris heeft gesproken, geeft Enrico niet rechtstreeks toe. Hij vertelt dat zijn vader met Hugo Alvarado sprak, en mensen die ook als vertegenwoordiger werken of aan scouting doen; erkent dat Hugo zijn referentiecontact is om in de Selecta te spelen. Dueñas zegt dat het een goed idee was om met Alvarado te praten, aangezien hij hem helpt met de moeilijkheid om meer voetballers in El Salvador te kunnen bereiken.

Enrico geniet ook van het leven in Nederland. Foto EDH / Met dank aan Enrico Hernández

Een andere vraag die werd gesteld, was of u El Salvador al kent, of dat het nog steeds een probleem is om naar de “Thumbelina” te komen. Enrico zegt: “Nee, dat ben ik niet geweest. Voorlopig is het moeilijk omdat de vakantie bijna voorbij is en je misschien niet de tijd hebt die het land verdient om het te bezoeken. Ik heb maar ongeveer twee weken zonder veel activiteit, en ik zou graag wat meer tijd willen besteden om naar El Salvador te gaan, ik weet dat het klimaat heel anders is, en ook dat de reis lang is ”.

Voorlopig heeft Enrico met geen enkele Salvadoraanse voetballer gesproken, en minder met een geselecteerde. Tot op de dag van vandaag sprak hij richting El Salvador alleen met neefjes, ooms en tantes. En soms voert hij videogesprekken met hen. Ook sprak hij nog geen woorden met een Salvadoraanse coach.

Zijn favoriete voetballers in de Eredivisie zijn Quincy Promes en Damil Dankerlui, en buiten Nederland houdt hij echt van de manier waarop Joao Félix, het Portugese talent uit Atlético de Madrid, speelt; vreemd genoeg iemand die speelt in de positie die het liefst de Nederlands-Salvadoraan op het gras domineert .

Het bereiken van het eerste team van Vitesse is een doelpunt dat Enrico heeft, maar hij weet dat zijn definitieve kans komt. Hij vindt dat het stap voor stap moet gaan; En voor zijn geluk weet hij al genoeg over de voetballers van de elite-ploeg van de “Vitas”, een van de populaire bijnamen van de club: “Ik trainde een half jaar de eerste keer bij het eerste elftal en daarna bij het jeugdteam. Bij sommige gelegenheden ging ik weer trainen bij de ouderlingen, maar ik train altijd met de afdeling die bij mij past. Ik werk nu twee weken aan de rechtbank ” , benadrukt hij.

Op de voorgrond versterkt Enrico Henrnández het fysieke deel met zijn knuppel. Foto EDH / Met dank aan Enrico Hernández

Zijn hoogste professionele ideaal is om lang te voetballen, omdat hij er dol op is, en omdat hij “het gevoel heeft die droom mogelijk te maken”. Voorlopig weet hij nog niet wanneer hij definitief kan spelen bij het eerste team van Vitesse. Hij gelooft dat de kans zal komen, maar hij voelt aan dat dit afhankelijk kan zijn van de positie van de club in de volgende competitie.

Dat wil zeggen, Enrico zegt dat het nog steeds niet duidelijk is of de langverwachte kans zich zal voordoen wanneer de Vitesse zich in een comfortabele positie bevindt, dit om jeugdstukken te testen, of, als het zal zijn, wanneer het team de antwoorden niet op het veld vindt en moet schieten. van hun basissterke punten om het spel en de prestaties in zowel competitie als beker te verbeteren.

Voordat hij klaar was, geeft Enrico lachend toe dat hij een bekende hobby heeft, zoals velen van zijn leeftijd tegenwoordig hebben: “Natuurlijk speel ik graag FIFA, ik doe het veel met mijn vrienden en op PlayStation. Het is iets dat me fascineert ”, voegde hij eraan toe.

Lees ook : Lewis Hamilton nadert het record van Michael Schumacher in een hobbelige race in Italië

Afgelopen zaterdag was een geweldige dag voor de kanshebber voor de Selecta. Enrico Dueñas speelde een vriendschappelijke wedstrijd met Vitesse U21, die Roda JC met 6-0 versloeg, en opgelet: Enrico scoorde drie doelpunten! En twee assists op doel! Hij was betrokken bij vijf van de zes Vitesse-goals, gek! Maar het goede nieuws voor hem houdt daar niet op. De “genade” begaan door Enrico tegen Roda, opgelet, het leverde hem op om dezelfde dag nog opgeroepen te worden voor een vriendschappelijke wedstrijd door het eerste team van Vitesse! die maandag speelt tegen Utrecht, een andere Eredivisie-club. Het goede nieuws komt snel en plotseling voor Dueñas.

“Ik voel me erg goed over wat ik deed tegen Roda JC, nu ben ik erg dankbaar voor de kans bij het eerste team van Vitesse. Ik heb honger om met ze te spelen ” , sluit hij af.
De Eredivisie kwam afgelopen weekend weer op gang. Vitesse Arnhem eindigde als zevende van 18 clubs in de 19-20-campagne die werd onderbroken en uiteindelijk ongeldig verklaard Zal Enrico Dueñas de Selecta halen? De tijd zal het leren.

(Note: Vertaling uit het Spaans kan hier en daar niet acuraat zijn)

Bron: Elsalvador.com / Foto's: SV - Vitesse

Hoofdsponsor: