16 januari 2015 In de media

Eredivisie boekt winst van 3,4 miljoen

De eredivisie maakt als competitie 3,4 miljoen euro winst, maar de achttien clubs blijven sterk afhankelijk van de verkoop van eigen spelers.
Dit blijkt uit een inventarisatie van de jaarrekeningen van de clubs, uitgevoerd door de Volkskrant.

Het totaalresultaat over het seizoen 2013/2014 is een flinke verbetering ten opzichte van de 12 miljoen euro verlies die de eredivisie een jaar eerder leed. Deze ontwikkeling is voor een groot deel toe te schrijven aan de situatie bij Vitesse. De club verkocht spelers als Wilfried Bony en Marco van Ginkel voor 20 miljoen euro, waardoor het verlies met 4 miljoen stukken lager was dan de 24 miljoen in het jaar ervoor. Vitesse voldeed nipt aan de regels van Financial Fair Play van de UEFA.

Ajax boekte opnieuw de meeste winst: 16,6 miljoen euro. FC Twente dook van alle clubs het diepst in het rood en eindigde 7,2 miljoen euro in de min. De Volkskrant neemt de inkomsten uit transfers mee in zijn berekening, waar de KNVB die buiten beschouwing laat. Volgens de voetbalbond behoort de verkoop van spelers niet tot de bedrijfsvoering van clubs, ook al schreven clubs als PSV, NAC en Willem II vorig seizoen alleen dankzij transfers zwarte cijfers.
 

VK / Foto’s SV

Hoofdsponsor: