13 januari 2010 In de media

Eredivisie Live in kleedkamer Vitesse

Acht clubs uit de eredivisie zijn door de bocht en laten vanaf komend weekeinde camera’s toe in de kleedkamer. Het voetbalbetaalkanaal Eredivisie Live – het initiatief van de eredivisieclubs – mag bij SC Heerenveen, Heracles Almelo, NAC, NEC, Vitesse, FC Utrecht, VVV-Venlo en Willem II na afloop van wedstrijden het kleedlokaal in.

Eredivisie Live wil camera’s in de kleedkamer toelaten. Onder andere sc Heerenveen begint komend weekeinde met dit initiatief. "Mits er is gewonnen", aldus directeur Alex Tielbeke, directeur van Eredivisie CV. "Ik ben blij met deze doorbraak. Lang is het vloeken in de kerk geweest. Ik hoop dat andere clubs snel volgen. De clubs onderkennen als aandeelhouders steeds meer het belang om hun eigen televisiekanaal van exclusieve inhoud te voorzien en daarmee meer abonnees te trekken."

De teller bij Eredivisie Live staat nu op 400.000 abonnees en de zender hoopt onder andere met diverse initiatieven komende zomer het half miljoen te bereiken. "Dan zitten we strak op schema", aldus Tielbeke, die aangeeft dat de digitalisering van Nederland (60%) iets achterblijft bij de verwachting bij de presentatie van Eredivisie Live. "Daar zit dus nog extra groei in voor onze voetbalbetaalzender."

Naast het bezoek aan de winnende kleedkamers komt Eredivisie Live met nog een paar televisieprimeurs voor het profvoetbal. Zo zal in de rust van de wedstrijden een live-interview worden uitgezonden met een lid van de technische staf. Hieraan werken dertien clubs mee. In de praktijk komt het erop neer dat vooral één van de assistent-trainers voor de camera zal verschijnen. Die zal de kijker ongetwijfeld een analyse van de eerste helft voorschotelen en misschien de plannen voor de tweede helft uit de doeken doen. Na afloop van de duels is het veertien aanvoerders toegestaan om direct op het veld een interview af te geven aan Eredivisie Live. Dit is naar het voorbeeld van de Champions League, waarbij een club verplicht is een speler te leveren voor een televisie-interview direct na de wedstrijd.

Ajax is, tot teleurstelling van directeur Tielbeke van Eredivisie CV, de enige club die niet meewerkt (zie kader) aan de drie initiatieven. "We gaan het niet afdwingen. Deelname gaat op basis van vrijwilligheid. We hopen dat de ervaringen bij de deelnemers zo positief zijn dat anderen eveneens het licht op groen zetten. Ook in het belang van de zender Eredivisie Live. Onze volgende stap naar de ultieme fanbeleving is ook vooraf toegang te krijgen tot de kleedkamer. Maar voorlopig ben ik blij met deze eerste stap in zo’n beetje het enige domein in een stadion waar de privacy was gewaarborgd. Ik begrijp de huivering, maar we kunnen het zelf sturen en het blijft exclusief voor Eredivisie Live. We gaan de beelden aan niemand anders afstaan."

Kleedkamertoegang: Heerenveen, Heracles, NAC, NEC, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II. Trainersinterview na eerste helft: FC Groningen, Heerenveen, NAC, NEC, PSV, RKC, Roda JC, Sparta, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II.

Aanvoerdersinterview na wedstrijd: AZ, FC Groningen, Heerenveen, Heracles, NAC, NEC, PSV, RKC, Roda JC, Sparta, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II. Verzoeken in beraad: ADO Den Haag en Feyenoord. Ajax weigert medewerking.

Telegraaf

Hoofdsponsor: