1 september 2018 In de media

Eredivisieclubs delen data: “Dit is van enorme toegevoegde waarde”

VVV-keeper Lars Unnerstall heeft dit seizoen al zeventien reddingen achter zijn naam en PSV-spits Luuk de Jong deed elf doelpogingen. Die cijfers staan keurig op eredivisie.nl. Voor het grote publiek zijn het interessante weetjes, maar voor clubs zijn statistieken goud waard.
Vanaf dit seizoen verzamelen en delen alle achttien eredivisieclubs daarom sportieve data van alle competitieduels. "We geloven dat dit gaat bijdragen aan de kwaliteit van de eredivisie", aldus Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV. Veel eredivisieclubs hadden al hun eigen systemen om data te verzamelen en analyseren, maar die data werd nog niet door alle clubs gedeeld. “Het initiatief komt uit het technisch platform, waar alle technisch directeuren en managers van de clubs bij elkaar zitten”, vertelt Jacco Swart. 

Elkaar sterker maken
Met het delen van de data hopen de clubs de kennis naar een hoger niveau te kunnen tillen. Clubs zijn niet bang de concurrentie op die manier sterker te maken. PSV-analist Ruud van Elk maakt deel uit van de denktank ‘Onderzoek en Innovatie’ bij de KNVB en legde dat al eens eerder uit. "We gaan geen bedrijfsgeheimen delen, maar we kunnen elkaar allemaal sterker maken als we met zo’n systeem in de eredivisie de beschikking krijgen over nog veel meer data”, zei hij. 

Een aantal eredivisieclubs beschikte al over datasystemen, maar dit gezamenlijke project maakt het financieel gezien ook voor de kleinere clubs makkelijker om hiervan mee te profiteren. "We hebben met hulp van de deskundigen van de KNVB een tender uitgeschreven en zijn gaan kijken welke bedrijven een aantrekkelijke oplossing konden leveren", aldus Swart. 
 

Met het nieuwe systeem worden er iedere seconde van elke speler en de bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd. Dat resulteert in 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd

Daarbij kwam de eredivisie uiteindelijk uit bij het TRACAB-trackingsysteem van ChyronHego. Swart: “Dat is een ervaren partij op dit gebied. Zij werken ook in de Bundesliga, de Premier League en bijvoorbeeld de Poolse Ekstraklasa. Daarnaast werken ze ook samen met FOX Sports op het gebied van data en media, waardoor het financieel aantrekkelijker werd. We konden FOX Sports in het geheel betrekken."

3,5 miljoen datapunten
Met het nieuwe systeem, dat gebruik maakt van camera's die beweging direct omzetten in data, worden er iedere seconde van elke speler en de bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd. Dat resulteert in 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. Die data wordt gecombineerd met een datastroom van Opta Sports, waarin zogeheten event data is vastgelegd. Hiermee worden niet alleen doelpunten, assists, doelpogingen en balbezit in kaart gebracht, maar ook tackles, passes, dribbels en balveroveringen. Er wordt alleen wedstrijddata gedeeld. 

Lang niet alle clubs zijn al even ver in hun kennis van data-analyse. Swart: “Daarom zijn er twee verschillende abonnementsvormen. Met een basisabonnement heeft een club alleen beschikking over data uit de eigen wedstrijden en met het uitgebreide pakket beschikt een club over de data van alle competitieduels. Clubs hebben absoluut de bereidheid uitgesproken om elkaar te helpen en van elkaar te leren. Dat is ook een taak van de eredivisie en de leverancier. Bovendien krijgen we hierin steun van de KNVB.”

Serieuze investering
Alle achttien clubs hebben zich gecommitteerd aan de gemaakte afspraken en bij promotie zijn nieuwe eredivisieclubs verplicht ook mee te doen. “Het betreft een investering van enkele tienduizenden euro's per seizoen." Is dat veel of weinig? "Het is in ieder geval een serieuze investering, maar het heeft voor clubs ook een enorme toegevoegde waarde. Spelers kunnen gerichter aan hun ontwikkeling werken en trainers kunnen bijvoorbeeld veel specifieker tactische instructies geven. In de transfercyclus kunnen clubs met deze data bij de hand bijvoorbeeld veel beter verantwoorden waarom zij bepaalde spelers wel of niet willen hebben."

Vooralsnog heeft de Eredivisie CV een contract voor twee jaar afgesloten met het databedrijf, maar volgens Swart is het over twee jaar ondenkbaar dat de clubs niet verder willen met een gecentraliseerd datasysteem. "We hebben bewust een overeenkomst afgesloten voor twee seizoenen, ook omdat de ontwikkelingen in deze markt razendsnel gaan en wij graag samen met de clubs voorop willen blijven lopen. 
 

“We werken hard aan een veranderagenda, waarbij we onder meer kijken naar de verdeling van gelden, de jeugdopleiding, gelijke wedstrijdcondities en de opzet van de competitie”

Heilige graal?
Wordt data-analyse de heilige graal die het Nederlandse voetbal in staat stelt weer aan te haken bij het internationale topniveau? Swart: “We hebben een aantrekkelijke en spannende competitie en alle clubs werken constant aan het verbeteren van de kwaliteit. Met Ajax en PSV in de Champions League laten we ons gezicht gelukkig internationaal weer goed zien.”

Swart denkt niet dat één ingreep het Nederlands voetbal terugbrengt naar de top. “Het is een samenspel van heel veel maatregelen. We werken daarom hard aan een veranderagenda, waarbij we onder meer kijken naar de verdeling van gelden, de jeugdopleiding, gelijke wedstrijdcondities en de opzet van de competitie. We zijn volop bezig met de ontwikkeling van de bedrijfstak.”

Voor meer informatie: www.eredivisie.nl
 

Sportknowhowxl / Foto’s SV

Hoofdsponsor: