4 augustus 2021 In de media

Europees debuut Thomas Letsch: ’We willen meer dan twee duels spelen in Europa’

Na drie jaar keert Vitesse morgenavond in de Gelredome tegen het Ierse FC Dundalk terug op het Europese podium. „We hebben er een jaar voor gestreden om Europees erbij te zijn. Nu is het zover en willen we ook meer. We willen niet alleen maar twee wedstrijden in Europa spelen, maar langer meedoen. Daarover hebben we veel zelfvertrouwen”, aldus Vitesse-trainer Thomas Letsch.

Voor Letsch, maar ook voor het merendeel van zijn spelers wordt het duel in de derde voorronde van de Conference League een Europees debuut. „Ik heb wel Europese wedstrijden meegemaakt als assistent-trainer. Bij Red Bull Salzburg tegen Ajax bij voorbeeld, maar dit wordt mijn eerste Europese wedstrijd als hoofdtrainer”, aldus de Duitser, die na een eventuele uitschakeling van Dundalk het met Vitesse in de play-off van de Conference League moet opnemen tegen de winnaar van FC Laci uit Albanië en Anderlecht.

Thuispubliek

Ook om een andere reden wordt het een bijzonder avond voor Letsch, want de succestrainer, die vorig seizoen zo’n mooi seizoen beleefde met Vitesse, gaat voor het eerst een thuiswedstrijd met supporters op de tribune meemaken. De enige wedstrijd, die de Arnhemmers vorig seizoen met gedeeltelijk publiek speelden, de zogenaamde Airbornewedstijd tegen Sparta Rotterdam, miste Letsch, doordat hij vanwege een coronabesmetting in quarantaine zat. „Ik houd ervan om in ons stadion te spelen, maar ik heb hier nog nooit een wedstrijd met supporters meegemaakt. Ik kijk er enorm naar uit om voor ons thuispubliek te spelen. Het is geweldig om dit voor het eerst mee te maken”, aldus Letsch, die geen uitverkocht huis krijgt voorgeschoteld. Van de maximaal 14.000 plaatsen (tweederde van de totale capaciteit) zal naar verwachting hooguit de helft gevuld zijn.

Stroeve voorbereiding

FC Dundalk heeft geen grote naam, maar Letsch is zeer op zijn hoede voor de Ieren. De Vitesse-trainer weet ook, dat Nederlandse clubs van het kaliber van Vitesse de afgelopen jaren veelvuldig vroegtijdig zijn uitgeschakeld in de Europese kwalificatie tegen tegenstanders die geen grote naam en faam hadden, maar toch een onoverkomelijk obstakel bleken.

‘Ingespeelde tegenstander’

„Dundalk is geen gemakkelijke tegenstander. Het is een ploeg die volop in competitie is en dus goed ingespeeld is. Ze hebben al twintig wedstrijden gespeeld. Het liep eerst minder goed, maar na een trainerswissel hebben ze nog maar één wedstrijd verloren. Dus ze zitten in een goed ritme.”

Vitesse heeft een allerminst soepele voorbereiding achter de rug. Vitesse verloor van Viktoria, AEK Athene, FC Nordsjaelland, Schalke 04 en SK Lommel en kreeg ongewoon veel goals tegen. De laatste oefenwedstrijd tegen het Duitse VfL Bochum, die door de Arnhemmers met 2-1 werd gewonnen, gaf volop positieve aanknopingspunten. Daar houdt Letsch zich aan vast.

‘Het gaat niet om de voorbereiding, maar verdergaan in Europa’

Letsch maakt zich geen grote zorgen over de mindere resultaten in de voorbereiding. „Het is voor mij vooral belangrijk dat ik een ontwikkeling heb gezien. De laatste wedstrijd hebben we van een Bundesligaclub gewonnen en een goede wedstrijd gespeeld. Dat was een supertest en een heel goede generale. De voorbereiding is de voorbereiding. Die interesseert morgen om 19.00 uur helemaal niemand meer. Als we verdergaan in Europa, hebben we een goede voorbereiding gehad. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: