29 augustus 2019 In de media

Europese zegetocht levert Vitesse 350.000 euro op

Door het plaatsen van Ajax voor de groepsfase Champions League en PSV, Feyenoord én AZ voor de groepsfase Europa League, wordt Vitesse 350.000 euro uit de zogenaamde ‘graspot’ rijker.
Ajax plaatste zich ten koste van APOEL Nicosia voor de groepsfase Champions League en dat levert dat de Amsterdammers minstens veertig miljoen euro op. Daarmee zou de eerste twee miljoen euro in de graspot komen.

PSV, Feyenoord en AZ behaalden alledrie de groepsfase van de Europa League en zij verdienen zijn daarmee gezamenlijk naar schatting twintig miljoen. Gezien de vijfprocentregeling zou er dan een miljoen naar het steunfonds gaan.

Dat brengt de totale opbrengst voor de graspot op drie miljoen. Bij goede prestaties in de groepsfase kunnen de bedragen verder oplopen. Komen er na de poulewedstrijden nog meer Europese gelden binnen dankzij het bereiken van de knock-outs, dan wordt door de topclubs nog 3,75 procent afgestaan.

In de veranderagenda is afgesproken dat vanaf dit seizoen vijf procent van de verdiende UEFA-premies in de groepsfase naar een solidariteitsfonds gaat voor clubs met gras. Clubs met natuurgras of een hybridegrasveld krijgen maximaal 350 duizend euro uit deze subsidieregeling. De ploegen die zelf in de groepsfase zitten, delen overigens niet mee.

Door het gezamenlijke resultaat van de aan Europees voetbal deelnemende clubs ligt er dus een bonus klaar voor de overige acht clubs die op gras of hybride spelen (Vitesse, FC Utrecht, Willem II, FC Twente, SC Heerenveen, FC Groningen, RKC Waalwijk en Fortuna Sittard).

Vitesse kan dus 350.000 euro op de begroting bijschrijven.

VI – Bew. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: