21 maart 2011 In de media

Europese Commissie onderzoekt steun aan vier clubs

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de mogelijk ongeoorloofde overheidssteun aan Willem II. Dat meldt Omroep Brabant.

De Gelderlander schrijft dat ook NEC, Vitesse en MVV onder de loep worden genomen. De verschillende gemeenten moeten hun verantwoording afleggen voor de manier waarop ze de clubs hebben gesteund. Volgens de Europese regels is het voor overheden niet toegestaan om financiële steun te geven aan voetbalclubs.

Bij Vitesse gaat het om een bedrag van 6,7 miljoen euro aan leningen, dat de gemeente de Arnhemse club in 2008 kwijtschold. Arnhem was zo royaal vanwege een grote schuldsanering bij Vitesse waarbij in totaal zo’n 27 miljoen werd weggepoetst.

Een verlaging van de huurprijs is eveneens verboden. De Europese Commissie ziet dat als een verkapte vorm van subsidie. In oktober 2010 gingen er ook al geruchten over een onderzoek vanuit Brussel naar onder meer Willem II en NAC Breda. De commissie was daar naar eigen zeggen toen niet mee bezig.

Willem II kampt de laatste jaren met grote financiële problemen. Ook op sportief vlak gaat het bergafwaarts. Vorig seizoen konden de Tilburgers zich ternauwernood handhaven in de Eredivisie, maar dit seizoen lijkt het doek te vallen. De ploeg van coach Gert Heerkes staat nog steeds onderaan.

Goal.com

Hoofdsponsor: