15 april 2019 In de media

Even opfrissen: de play-offs om Europees voetbal en ticketverdeling in de Eredivisie

Nog maar vier wedstrijden te gaan in de Eredivisie en dus komt het einde van het seizoen in zicht. Niet voor alle clubs is het seizoen straks voorbij. Voor de subtop lonkt nog een ticket voor Europees voetbal.
VI zet de ticketverdeling en de huidige opzet van de play-offs op een rijtje. Er kan nog een heleboel veranderen in de huidige ticketverdeling en dat heeft alles te maken met het affiche van de bekerfinale. Laten we daar ons verhaal maar mee beginnen.

Op 5 mei staan Ajax en Willem II tegenover elkaar in de eindstrijd en wie de TOTO KNVB-beker wint krijgt een startbewijs voor de derde voorronde van de Europa League. Ajax staat momenteel bovenaan in de Eredivisie en is door de voorsprong op nummer drie Feyenoord al zeker van deelname aan de voorronde van de Champions League. Ajax kan zich niet in tweeën delen en tegelijkertijd uitkomen in de voorronde van de Champions League en Europa League. Dit betekent dat als Ajax de beker wint, de extra prijs in de vorm van deelname aan de voorronde van de Europa League naar de nummer drie van de Eredivisie gaat.

In dat geval krijgt de nummer vier van de ranglijst het startbewijs van de nummer drie (tweede voorronde Europa League).  Als Ajax dus op 5 mei wint van Willem II, zijn de eerste vier teams van de Eredivisie voorzien van een ticket voor de voorronde van een Europees toernooi. Dit betekent dat de nummer vijf, zes, zeven en acht van de Eredivisie de play-offs ingaan.

Wint Willem II de KNVB-beker, zal er een stuk minder geschoven worden met de startbewijzen. Willem II gaat in dat geval de derde voorronde van de Europa League in, de nummer drie gaat richting de tweede voorronde en de nummers vier tot en met zeven gaan spelen in de play-offs.

De play-offs bestaan uit twee rondes, in elke ronde spelen de teams een tweeluik. Het hoogst geklasseerde team (de nummer vier of zoals uitgelegd, vijf) begint in de eerste ronde (15 en 18 mei) tegen het laagst geklasseerde team. In de finaleronde (22 en 25 mei) staat een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League op het spel.

In totaal gaan dus twee teams de voorronde van de Champions League in en strijden drie Nederlandse clubs in het voorportaal van de Europa League. Het is al zeker dat Ajax en PSV gaan strijden in het elitetoernooi.

In onderstaand voorbeeld de virtuele opzet van de play-offs en de ticketverdeling.
 

 
VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: