13 januari 2012 In de media

Ex-amateur Mart Lieder verrast bij Vitesse

Mart Lieder flirtte vo­rig jaar met FC Volendam, totdat hij werd uitgenodigd voor proef­trainingen bij Vitesse. Een paar maanden later tekende de aanval­ler van zondag hoofdklasser Purmersteijn een contract in Arn­hem, tot medio 2013.
„Ik had de hoop al opgegeven dat ik profvoetballer zou worden”, er­kent Lieder ( 21) tijdens het trai­ningskamp van Vitesse op Cyprus. „Het is mooi dat het toch nog wer­kelijkheid is geworden.”

De spits speelde in de jeugd van FC Volendam. Bij die club mocht hij vorig jaar ook lange tijd mee­trainen. De eerstedivisionist bood Lieder een contract aan, maar de amateurvoetballer wachtte even met tekenen. Vitesse-trainer John van den Brom had een kennis bij Purmersteijn, de club van Lieder, en zo was het lijntje richting Arn­hem gelegd. „De trainer is een keer bij ons komen kijken”, aldus Lieder. „Daarna mocht ik meetrai­nen bij Vitesse tijdens interlandpe­riodes, wanneer de internationals er niet waren. Dat heeft goed uitge­pakt. Ik ben blij dat ik heb ge­wacht op Vitesse. Als je het gaat proberen in het profvoetbal, dan het liefst bij een zo’n groot mogelij­ke club.”

Daaruit spreekt de zelfovertuiging, die de jonge voetballer ook eta­leert tijdens de trainingsstage in Cyprus. Het is ronduit indrukwek­kend, hoe de uit het amateurvoet­bal overgekomen speler zich mani­­festeert bij de Gelderse eredivisio­nist. Lieder voetbalt vrij eenvoudig mee en is zelf ook tevreden over zijn eerste week in Arnhemse dienst.

„Het kan altijd beter, maar het gaat volgens mij redelijk. Alles is nieuw voor mij. Ik was nog nooit echt op trainingskamp geweest. Vi­tesse heeft een leuke groep. Dit is hartstikke leuk om mee te ma­ken”, aldus Lieder, die zijn pikstart in Arnhem lardeerde met twee treffers in het oefenduel met het jeugdteam van AEL Limassol ( 0- 9). Een daarvan was zelfs een fraaie omhaal. „Ik heb zelf niet pre­cies gezien hoe die bal erin ging, maar volgens mij raakte ik hem wel aardig.”

Lieder heeft bij Vitesse veel concur­rentie, want Jonathan Reis, Wilf­ried Bony, Marcus Pedersen en Mi­ke Havenaar zijn de andere cen­trumspitsen in de selectie. „Ik ver­wacht helemaal niets”, zegt Lieder, gevraagd naar zijn aspiraties. „Ik zie wel of en hoeveel speelminu­ten ik zal krijgen. Ik moet onder­aan beginnen en zal proberen steeds een stapje te maken, zodat ik steeds hoger op de ladder kom te staan. Je kunt niet verwachten dat ik in één keer boven die vier andere spitsen sta. Ik ben vooral heel blij dat ik een contract mocht tekenen bij Vitesse.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: