23 april 2023 In de media

Excelsior houdt stand tegen Vitesse dankzij uitblinker Van Gassel

Vitesse en Excelsior hebben de punten gedeeld na een weinig verheffende wedstrijd. De formatie van Phillip Cocu was de gehele wedstrijd de betere partij maar wist de kansen niet te verzilveren. De club uit Arnhem blijft dertiende staan en heeft nu 31 punten verzameld.

In de 30ste speelronde van de Eredivisie nam Vitesse het op tegen Excelsior Rotterdam. De uitwedstrijd aan het begin van het seizoen ging toen met 3-1 verloren onder voormalig hoofdtrainer Thomas Letsch. Nikolai Baden Frederiksen was toen de doelpuntenmaker. Cocu noemde voorafgaand aan het treffen het een ‘echte zes puntenwedstrijd’. De Rotterdammers tonden op een vijftiende plek met 27 punten. Het verschil met de Arnhemmers bedroeg drie punten die met dertig punten op de dertiende plek bivakkeerden.

De 52-jarige oefenmeester die volledig hersteld was van zijn blindedarmoperatie, stuurde een ongewijzigd elftal het veld in ten opzichte van het gewonnen duel tegen NEC (1-4). Met Cocu op de bank ging Vitesse voor drie opeenvolgende overwinningen. In de openingsfase van het duel controleerden de Arnhemmers de wedstrijd. Excelsior had het zichtbaar moeilijk om van de eigen helft af te komen. Het eerste echte gevaar werd gesticht door Carlens Arcus die een opstuitende bal, over het doel van Stijn van Gassel schoot. Ook Marco van Ginkel werd gevaarlijk uit een corner maar hij kopte de bal over. Naarmate de eerste helft vorderde kwamen de Rotterdammers iets beter in de wedstrijd en kregen zij wat meer grip, al resulteerde dit niet echt in grote kansen. De club uit Arnhem werd wel gevaarlijk; Kacper Kozlowski, die de bal voor de voeten kreeg, vuurde met een dropkick op het doel van Excelsior. Van Gassel liet zich echter niet verrassen en tikte de bal over zijn doel.

Het tweede bedrijf was amper een paar minutem oud toen de club uit Arnhem maar liefst vier goede mogelijkheden kreeg. Million Manhoef, Kozlowski, Carlens Arcus en Melle Meulensteen kregen allemaal de bal er niet in die allemaal stuitten op een goed spelende Van Gassel. Noemenswaardig was de kopbal van Meulensteen die via de Excelsior-goalie en de onderkant van de lat net niet over de doellijn ging.

De Arnhemse formatie maakte het meeste aansprak op een doelpunt maar ook Kozlowski en Maximilian Wittek kregen de bal er niet in. Cocu besloot dat het tijd werd om iets te forceren en bracht Gabriel Vidović en Bartosz Bialek binnen de lijnen. Laatstgenoemde speelde een belangrijke rol in een één-twee met een ijverige Kozlowski. Na een goede actie, leek de Pool de band tegen de hand van Zagré te spelen. De technicus appeleerde nog voor hands maar scheidsrechter Van der Eijk wuifde het weg. Vitesse bleef het proberen in de slotfase; pogingen van Vidović en Flamingo gingen echter naast het doel van Excelsior. De geparkeerde bus van de Rotterdammers bleef overeind. Van Gassel hield zijn doel wonderbaarlijk schoon en bleek de hele wedstrijd een sta-in-de-weg.

Vitesse vs Excelsior (0-0)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaarten: Van Ginkel, Bero (Vitesse) Agrafiotis (Excelsior)

Toeschouwers: 15.007

Vitesse
Scherpen (K); Arcus, Flamingo, Isimat-Mirin, Wittek; Meulensteen, Van Ginkel, Bero ©; Kozlowski (88′ Jonathans), Manhoef (79′ Bialek), Sankoh (79′ Vidović)

Excelsior
Van Gassel © (K), Horemans, Pierie, El Yaakoubi, Goudmijn, Zagré, Driouech, Naujoks (56′ Agrafiotis), Lamprou (85′ Van Duinen), Koopmeiners (85′ Kharchouch), Baas

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: