24 oktober 2015 In de media

Fan van het voetbal van Guardiola

Trainer Peter Bosz werkt bij Vitesse met de vijfsecondenregel, die aansluit bij de visie van de Bayern-coach.
Het wekelijkse persuurtje van Vitesse is deze vrijdag druk bezocht. In de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen Ajax, morgenmiddag in GelreDome, doet trainer Peter Bosz zijn verhaal voor de schrijvende media en liefst vijf cameraploegen. Bosz is er dit seizoen weer snel in geslaagd het elftal naar zijn hand te zetten. Vitesse speelt attractief, heeft alle thuiswedstrijden met ruime cijfers gewonnen en scoorde het vaakst van alle eredivisieteams.

Zijn geheim? Bosz: "Dat is niet zo groot. Het begint met een heel duidelijke manier van spelen. En dan moet je daaraan vasthouden en je moet daarop trainen."

Op woensdag vertelt hij over zijn werkwijze, zittend op de bank in zijn kantoor. "Bij AGOVV kwam ik erachter dat ik niet wilde kijken naar een ploeg waar ik geen plezier aan beleef", aldus de 51-jarige trainer. "Ik zat me te verbijten als we achter de tegenstander aanliepen. Toen besefte ik dat ik zelf wilde bepalen en dat is daarna altijd zo gebleven."

Bosz beschrijft zijn werkwijze gepassioneerd. De coach loopt zo nu en dan naar zijn whiteboard om wat kruisjes te zetten en pionnetjes te verplaatsen. "Deze pass van de rechterverdediger naar de rechteraanvaller mag niet gegeven worden", zegt hij, terwijl hij met een magneetje schuift. "Mijn aanvaller kan geen kant op en zal alleen maar trappen krijgen."

Aanvallen is niet heilig voor Bosz. "Winnen wel. Dat kan op onze manier. Als je kijkt naar ploegen als Barcelona en Bayern München, die werden vorig jaar in hun competitie kampioen met het minste aantal tegengoals. In Nederland speelt Vitesse erg aanvallend, maar wij hebben na Ajax het minste aantal tegendoelpunten. Dus ik weet zeker dat je met deze filosofie succesvol kunt zijn."

Daarom begint elk seizoen van Vitesse met een powerpointpresentatie. Bosz praat zijn vernieuwde groep dan bij over zijn aanvallende filosofie. Daarbij werkt de trainer met grootheden – zoals hij ze zelf noemt – als 'compact', 'doordekken', 'positiespel'.

Elke morgen om half acht komt Bosz met zijn staf bijeen om over voetbal te praten. "Zelfs onze krachttraining wordt op onze manier van spelen afgestemd. Die is van de korte sprintjes. Zo meten we alles bij deze club. Ik heb me hier ontzettend ontwikkeld. Ik ben verder dan ik ooit was als trainer."

Bosz stak in zijn eerste jaar enorm veel op van Albert Capellas. De Spanjaard werkte bij FC Barcelona jaren samen met onder meer Pep Guardiola (nu trainer van Bayern). "Ik ben fan van Guardiola. Houd van clubs als Barcelona en Bayern, die laten zien dat aanvallend voetbal niet naïef is en je geen spelers van twee bij twee meter nodig hebt om het perfecte voetbal te spelen. Ik kies voor technischvaardige en voetbalintelligente spelers. Zij kunnen uitvoeren wat wij voor ogen hebben. Zij anticiperen ook en reageren niet. Zulke spelers blijven stappen maken."

Met Capellas implementeerde Bosz een nieuwe grootheid: de vijfsecondenregel. Zijn assistent vertelde dat Barcelona in drie tellen de bal wil heroveren als die in de aanval verloren is gegaan. Vitesse wil de bal terughebben in vijf seconden, de tijd die een tegenstander nodig heeft om zich te positioneren in de formatie van balbezit. Bosz: "We zijn dat gelijk gaan invoeren. Het is een soort tweede natuur geworden. Vorig jaar ging dit aan het eind heel goed. Clubs kwamen er niet meer aan te pas tegen ons. Het is vooral een mentale kwestie. Na het verliezen ontstaat er teleurstelling en zijn er rouwmomenten. Dat zijn kostbare fracties. Spelers stimuleren elkaar nu vooral."

Dat gaat heel aardig, getuige de ranglijst. Geen ploeg in de eredivisie kwam in het eerste kwart van de competitie zo vaak tot scoren als de ploeg van Bosz. Of hij ooit bij een club met een defensieve opvatting wil werken? "Ik wil altijd spektakel bieden, dus zulke clubs moeten mij niet eens bellen."
 

Capellas: 'Bosz is klaar voor de volgende stap'

Albert Capellas bewaart goede herinneringen aan het seizoen 2013/2014, waarin hij Peter Bosz assisteerde bij Vitesse. De Spanjaard omschrijft Bosz als 'een ontzettend leergierige trainer'. "Daarin heeft hij mij echt verrast", zegt Capellas, tegenwoordig werkzaam bij het Deense Bröndby. "We hebben ontzettend veel discussies gehad over voetbal. De Spaanse Clasico keken we samen. Hij was erg geïnteresseerd in de werkwijze van Guardiola. Maar ook van andere aanvallend ingestelde trainers, zoals Roger Schmidt van Bayer Leverkusen. Hij won met Red Bull Salzburg met 0-3 bij Ajax. Samen hebben we die wedstrijd ontleed en gekeken of wij daar elementen van konden gebruiken voor Vitesse. Zo hebben we samen honderden clips bekeken."

Capellas roemt Bosz om zijn vastberadenheid. "Hij gaat zijn aanvallende strijdplan ook niet omgooien als het een periode slecht gaat met zijn elftal. Hij panikeert nooit en dat vind ik het mooie aan hem. Peter zal altijd vasthouden aan zijn principes en daarmee heeft hij naar mijn mening altijd meer kans op succes."

Volgens de Catalaan maakt Bosz vroeg of laat de stap naar een topclub. "Ik denk dat hij daar klaar voor is en ik denk ook dat het niet lang meer duurt tot hij die kans gaat krijgen."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: