28 april 2017 In de media

Fans uit alle windstreken naar De Kuip voor Rashica

Voor Vitesse-trainer Henk Fraser is een bekerfinale in De Kuip een bekend fenomeen, maar het gros van zijn spelers wacht voor het eerst in hun carrière een grote eindstrijd.
Al heeft zijn jonge vleugelflitser Milot Rashica (20) wél een patent op het schrijven van geschiedenis.

De international van Kosovo won drie jaar geleden met het bescheiden FC Vushtrria de landstitel in zijn thuisland. „Dat was voor die club ook de eerste prijs in de historie”, aldus Rashica, die in 2015 de overstap maakte naar Vitesse, dat dit jaar 125 jaar bestaat en nog nooit een hoofdprijs in de wacht sleepte.

„Natuurlijk is dit anders, want het voetbal in Nederland is van een veel hogere kwaliteit. Maar ook dat was geweldig om mee te maken. Vushtrri, een klein stadje, liep uit voor onze wedstrijden. Na de winst barstte er een groot feest los. Arnhem staat nu ook volledig in het teken van de finale.”

Rashica ziet vanuit zijn appartement in het centrum van de stad al weken wat de eindstrijd tegen AZ losmaakt in Gelderland. „Voor iedereen bij de club en in Arnhem is dit een heel speciale wedstrijd. Voor hen moeten wij als spelers alles geven. Dit is wel een finale, hè! Even iets anders dan een doorsnee duel in de Eredivisie.”

Het begrip historie is misschien aan inflatie onderhevig, maar Rashica is hoe dan ook bezig aan een meer dan gedenkwaardig seizoen. In september debuteerde hij met Kosovo als nieuw voetballand in de WK-kwalifcatiecyclus. Nu lonkt een volgende mijlpaal.

Prachtige beloning

„Het winnen van de KNVB-beker zou een geweldige bekroning zijn. Dit is mijn tweede seizoen bij Vitesse, maar ik heb al zoveel stappen gemaakt”, aldus Rashica, die dit seizoen in competitieverband evenwel pas twee keer scoorde. Vorig jaar stond de teller op acht goals. „Het is niet veel, maar ik geef dit seizoen wel meer assists. Ik ben dus nog steeds van waarde voor het team. Het maakt niet uit hoe we de finale winnen, als we maar winnen.”

Rashica verwacht dat er in De Kuip zo’n vijftien tot twintig familieleden op de tribune zitten. Ze komen niet alleen uit Kosovo, maar ook uit Duitsland, Noorwegen en Engeland om hem live in actie te zien. „Ik woon hier nu samen met mijn verloofde. Mijn ouders en broer zijn inmiddels ook al in Nederland”, zegt hij trots. „We zijn klaar voor deze grote wedstrijd. Het is een finale, echt 50/50. Wij kunnen die gasten worden die historie hebben geschreven voor Vitesse. Hoeveel motivatie wil je hebben?”
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: