9 april 2010 In de media

Fatale invalbeurt Van Diermen

Talent Vitesse scheurt kruisband en is zes tot negen maanden uit de roulatie
* Invalbeurt van zeven minuten kost Kevin van Diermen zeker zeven maanden.
* Voorste kruisband afge­scheurd en schade aan binnen­meniscus.
* Vitesse- verdediger binnen twee weken onder het mes.

Een invalbeurt van ze­ven minuten kost Kevin van Dier­men naar schatting zeven maan­den. De jonge verdediger ( 20) van Vitesse blijkt zaterdag in het met 3-0 gewonnen duel met FC Gro­ningen zijn voorste kruisband te hebben afgescheurd. Ook is er schade aan de binnenmeniscus van zijn rechterknie.

Voor de operatie – die binnen twee weken zal plaatshebben – en de hersteltijd staat zes tot negen maanden. Van Diermen mist zo niet alleen de slotfase van het hui­dige seizoen, maar ook de eerste maanden van het volgende sei­zoen.

De schade kwam definitief aan het licht na een mri- scan gistermid­dag. „Kevin is een sterke jongen en het kwam volledig uit het niets”, reageerde fysiotherapeut Han van den Berg gisteravond. „Het was een onschuldig beweging, maar zijn voorste kruisband is volledig afgescheurd. Kevin zal zo snel mo­gelijk worden geopereerd. Hij heeft wel pijn.”

Van Diermen betrad zaterdag in de 55ste minuut het veld voor de geblesseerde Calvin Jong-A- Pin en verstapte zich amper zeven minu­ten later. Na een verre trap beland­de de bal tussen hem en doelman Piet Velthuizen. Om zijn keeper niet in de problemen te brengen, besloot hij op het laatste moment de bal in een draai weg te trappen. Daarop raakte hij licht uit balans en verstapte zich.
Van Diermen probeerde nog even verder te spelen, voorkwam een sprintduel door de buitenspelval te gebruiken en voelde toen dat het niet meer ging. Aanvankelijk werd gedacht aan een meniscus­probleem, maar het eerste onder­zoek bracht al een vermoeden aan het licht. De jobstijding kwam defi­nitief na de mri- scan.
Van Diermen is de tweede speler van Vitesse die in korte tijd zijn kruisband heeft gescheurd. Ook de Turkse spits Sinan Kaloglu (28) overkwam het. Hij is inmiddels ge­opereerd en al bezig met de revali­datie.

Volgens Van den Berg is zes tot ne­gen maanden een redelijke schat- ting van de revalidatietijd. „Een nieuwe kruisband is in het begin ij­zersterk, maar na een paar maan­den is daar nog 50 procent van over. Pas dan moet er via doorbloe­ding en met eigen weefsel een ech­te nieuwe kruisband groeien. Je hoort wel eens mensen die na vier of vijf maanden weer beginnen, maar dat is om die reden onverant­woordelijk. Zes maanden is wel het minimum als er echt helemaal niks tegen zit (Nicky Hofs en Jhon­ny van Beukering deden er zo lang over, red.) maar zeven of acht is heel aanvaardbaar”, aldus Van den Berg.

Voor trainer Theo Bos betekent de absentie van de centrumverdedi­ger dat hij er in de eerste helft van het nieuwe seizoen een vacature bij heeft. „Ik weet nog niet hoe ik dat ga oplossen, maar het is wel een positie die moet worden inge­vuld”, aldus Bos. „ Op dit moment hou ik me daar niet mee bezig. Ik weet niet wat straks allemaal mo­gelijk is.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: