10 mei 2014 In de media

FC Groningen rekent opnieuw af met Vitesse

FC Groningen heeft als eerste ploeg de finale van de play-offs om Europees voetbal behaald. In een matig gevulde Gelredome won de ploeg met 1-4 van Vitesse.
De Groningers reisden met een uitstekende uitgangspositie naar Arnhem. De Trots van het Noorden won het eerste treffen met Vitesse namelijk met 1-0 dankzij een late treffer van verdediger Lorenzo Burnet. In het heenduel was Vitesse weliswaar de ploeg die de toon zette, maar door een gebrek aan concentratie en doorzettingsvermogen werd er niet gescoord.

Voor Vitesse was de return een goede kans om wat recht te zetten tegen de ploeg die al zeven zeges op rij boekte. Maar daar kwam helemaal niets van. De elf van trainer Peter Bosz oogden inspiratieloos en creërden weinig uitgespeelde kansen.

Mokerslag
De Groningers begonnen vol vertrouwen en leken in het eerste bedrijf wat achterover te leunen. De ploeg van trainer Erwin van de Looi speelde reactievoetbal en hoefde van de opponent niet veel te vrezen. Hoewel wat afwachtend, kwam Groningen toch op een voorsprong in de eerste helft. Nadat Vitesse-doelman Piet Velthuizen na een kwartier al moeite had met een schot van Nick van der Velden, ging hij bij een schot van Tjaronn Chery niet voluit.

Chery ontving de bal rond de middencirkel en mocht doorlopen. Halverwege besloot de sterkhouder van Groningen om maar eens uit te halen. Met succes, zo bleek. Velthuizen zag de bal weliswaar aankomen, maar doordat Chery een curve mee gaf, was de sluitpost kansloos: 0-1. Door de prachtige treffer van Chery moest Vitesse drie maal scoren om door te gaan naar de finale van de play-offs.

Alles of… niets
Direct na rust kon Richairo Zivkovic de definitieve nekslag van Vitesse toedienen, maar invaller Dan Mori zat er nog net tussen en voorkwam de 0-2. Bosz wist dat zijn ploeg drie keer moest scoren om voorbij de tegenstander te geraken en besloot daarom om één op één te gaan spelen. Die beslissing kwam het spel van Vitesse in het eerste kwartier na rust niet ten goede. Groningen kreeg kans na kans, maar liet na om de trekker over te halen.

Waar Groningen niet wist te scoren, lukte Vitesse dat in de 63 minuut wel. De ploeg deed er alles aan om iets te forceren en slaagde daarin via Davy Pröpper. De middenvelder kreeg ruimte nadat Havenaar een gat trok en werd aangespeeld door Vejinovic. Vervolgens haalde hij vernietigend uit: 1-1. Hoop gloorde er in Arnhemse harten, maar niet voor lang. Amper een minuut later stond de ploeg namelijk al weer op achterstand. Filip Kostic zette voor, Mori ging in tot twee keer toe in de fout en Richairo Zivkovic profiteerde: 1-2.

Nekslag
Vitesse leek moegestreden, probeerde het nog wel, maar van overtuiging was geen sprake. In de slotfase leek de strijd gestreden en de eindstand leek 1-2 te blijven. Kostic dacht daar acht minuten voor tijd anders over en diende de echte nekslag toe: hij passeerde Velthuizen en schoot binnenkant paal de 1-3 in. Vijf minuten later braken de bezoekers nog één keer met succes uit. Zes Groningers stonden klaar om te scoren, Kostic was de gelukkige: 1-4.

Door de prima zege mag Groningen zich opmaken voor een nieuw tweeluik. De Groningers kruisen daarin de degens met hoogstwaarschijnlijk AZ, dat woensdag nog met 3-0 van sc Heerenveen won.
 

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: