12 maart 2021 In de media

FC Utrecht beducht voor rentree Riechedly Bazoer

Bij de vorige ontmoeting tussen Vitesse en FC Utrecht waren de Arnhemmers nog volop in beeld voor de bovenste twee plekken en zochten de Utrechters vertwijfeld naar hun vorm. Het krachtsverschil was toen opvallend groot, maar de afgelopen twee maanden lijken de teams, die zondagmiddag in de Galgenwaard weer het strijdperk betreden, wat naar elkaar te zijn toegegroeid.

Vitesse is behoorlijk gehandicapt voor de lastige uitwedstrijd door de schorsingen voor Oussama Tannane, Matus Bero en Enzo Cornelisse. Bij FC Utrecht zag Eljero Elia afgelopen week de beoogde rentree in het water vallen. De ex-international maakte na een absentie van twee maanden zijn comeback in een oefenwedstrijd, maar kreeg een tik en moest al snel weer uitvallen. Simon Gustafson heeft na een lange afwezigheid de groepstraining weer hervat, maar is nog niet inzetbaar. Dat laatste geldt ook voor Adrian Dalmau, Justin Hoogma, Remco Balk en Moussa Sylla.

Twee maanden geleden in Arnhem speelde Willem Janssen pas zijn eerste negentig minuten van het seizoen. De aanvoerder kende dit seizoen aanvankelijk moeite om na een kruisbandblessure zijn oude niveau weer op te pakken, maar is inmiddels helemaal terug. De afgelopen tien duels was hij basisspeler en droeg hij bij aan het herstel van FC Utrecht na de slechte fase rond de winterstop.

De vorige wedstrijd tegen Vitesse was een van jullie mindere wedstrijden dit kalenderjaar. Hoe staan jullie er nu voor?

„De eerste helft toen was heel matig. We hadden helemaal geen antwoord op hun spel. We lieten ons compleet aftroeven in de duels. Zij overpowerden ons totaal. In de tweede helft kregen we wel grip op de wedstrijd, maar creëerden we niks. Natuurlijk hebben we deze ook gedetailleerd teruggekeken naar die wedstrijd om daarvan te leren voor de wedstrijd die eraan komt.”

Vitesse hanteert een 3-5-2 systeem. Moeten jullie je systeem voor deze wedstrijd aanpassen, zoals AZ vorige week heeft gedaan?

„Nee, ik verwacht dat wij uitgaan van onze eigen principes. Ik denk ook dat het niet per se nodig is om vast met drie man achterin te gaan staan. Wij zijn altijd al dynamisch. In balbezit hebben we meestal drie man in de opbouw, dus dat doen we eigenlijk altijd al. Dat het in de uitwedstrijd niet liep, lag ook niet zozeer aan het systeem. De oorzaak daarvan was dat het ons als team niet lukte om Vitesse onder druk te zetten.”

Bazoer is terug bij Vitesse. Hoe belangrijk is dat voor hen?

„Riechedly is echt een geweldige speler. Dat hebben we kunnen zien toen hij hier speelde. Aan de bal is hij enorm sterk. Riechedly speelt bij Vitesse een rol die op zijn lijf geschreven is. Hij is een vrije verdediger, soms een vrije middenvelder en af en toe zelfs een vrije aanvaller. Dat ligt hem heel goed. Ik denk dat Vitesse blij zal zijn, dat hij terug is. Riechedly is een jongen met een bepaald temperament. De zaak is om hem desondanks te laten functioneren. Ik denk dat Vitesse daar wel aardig in is geslaagd dit seizoen, ook al is er dan nu een keer iets gebeurd. Voor sommige jongens geldt dat je een manier moet zien te vinden om ze in de groep te laten passen. Als je hem kunt laten renderen, zoals hij bijna het hele jaar heeft gedaan bij Vitesse, dan heb je een geweldige speler aan hem.”

Een andere oud FC Utrecht-speler, Tannane, ontbreekt bij Vitesse. Is dat een groot voordeel voor jullie?

„Vitesse maakt tot nu toe een geweldig seizoen door. Bazoer en Tannane zijn daar de uitblinkers in geweest. Het is duidelijk dat Ous ook een groot stempel heeft gedrukt. Dan is het nooit een nadeel als zo’n jongen er niet bij is, al heeft Vitesse ook heel goed gepresteerd zonder hem. Er zal weer iemand anders staan die heel goed is. Als ik zie hoe Ous nu presteert, dan is het een apart verhaal, dat het er bij ons niet is uitgekomen. Dat had deels met hemzelf te maken. Maar ik denk er nog wel eens aan terug en dan vraag ik me af of we hem niet op een andere manier hadden moeten benaderen. Hij was wel een speler die altijd hard wilde werken. Natuurlijk heeft hij ook zijn karakter, maar dat heb je ook wel een beetje nodig in een elftal. Het probleem was, dat het hier niet helemaal lekker ging met het publiek. Dat bracht een hele hoop frustratie met zich mee. Dat huwelijk liep mede daardoor snel stuk. Het is wel heel jammer hoe dat is gegaan.”

Jullie zaten in de winning-mood, maar hebben de afgelopen weken verloren van FC Emmen en met enig fortuin door een penalty in blessuretijd gewonnen van RKC Waalwijk. Is de vorm minder?

„We moeten weer terug naar die stijgende lijn. De afgelopen twee wedstrijden hadden we moeite om met een tegenslag om te gaan en snel weer de knop om te zetten bij een tegengoal. Tegen RKC Waalwijk speelden we een heel goede eerste helft en hadden we veel verder afstand moeten nemen. Na rust was het even weg en kwam RKC terug. Daarna duurde het te lang voor we het wisten om te draaien en terug in de wedstrijd kwamen. Dat was pas in het laatste kwartier. Daar hebben we het de afgelopen week veel over gehad. We willen weer terug naar die stabiliteit.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: