12 januari 2021 In de media

FC Utrecht dinsdag op bezoek bij Vitesse: ‘We zijn wel klaar met die gelijke spelen’

“We zijn wel klaar met die gelijke spelen.” Voor FC Utrecht-middenvelder Joris van Overeem is het duidelijk, na negen gelijke spelen in vijftien competitieduels. “Teveel gelijke spelen en te weinig overtuigende overwinningen”, aldus Van Overeem, die het pijnpunt makkelijk herkent: FC Utrecht mist teveel kansen en geeft te makkelijk tegentreffers weg. “Waar het mis gaat is het killen. Voorin en achterin.”

Zaterdag tegen FC Groningen ging het in de eerste twintig minuten achterin twee keer mis. “Je krijgt uit het niets twee tegengoals waarbij je slecht staat te verdedigen”, aldus aanvoerder en centrale verdediger Willem Janssen. “Daardoor maak je het jezelf heel moeilijk.”

Volgens Van Overeem speelt bij het grote aantal gelijke spelen de afwezigheid van het publiek, zeker in thuisduels, een grote rol. “Als het publiek er is kunnen ze je er overheen tillen en je naar de overwinning schreeuwen.”

Elia ontbreekt

Eljero Elia ontbreekt voorlopig bij FC Utrecht. De aanvaller liep tegen FC Groningen een hamstringblessure op, en mist sowieso de uitwedstrijd tegen Vitesse van dinsdag. Ook Emil Bergström, Tommy St. Jago en Maarten Paes zijn er in Arnhem nog niet bij.

De wedstrijd tegen Vitesse volgt drie dagen na het duel tegen FC Groningen. Dat betekent dat trainer René Hake maar twee dagen heeft om zijn team op de volgende wedstrijd voor te bereiden.”Je hebt minder tijd om uitgebreid de dingen op het veld te doen. We moeten herstellen en dan weer klaar zijn. Dus het gaat op een andere manier in dit geval.”

Hake verwacht dat de wedstrijd tegen Vitesse ook op een andere manier zal gaan dan die tegen Groningen, dat een ware verdedigingsmuur opwierp in de Galgenwaard. “Vitesse speelt ook met vijf achterin, maar zal meer druk naar voren zetten. Die hanteren een andere speelstijl als ze de bal hebben.”

Hake is er ook niet op uit om zijn team in Arnhem het spel te laten maken. “Als wij onze kwaliteiten willen benutten, zullen we ze op een goeie manier uit de tent moeten lokken om ervoor te zorgen dat we de ruimte krijgen die we graag willen.”

Vitesse staat waar wij hoopten te staan

Vitesse staat in de top van de eredivisie, vlak achter Ajax, PSV en Feyenoord. Eerder dit seizoen kwam Utrecht juist tegen die drie clubs prima voor de dag, erkent Hake. “We hebben in verschillende topwedstrijden goed gespeeld, dus je gaat ook kijken of we de middelen die we toen hebben gebruikt ook nu kunnen gebruiken.”

“Vitesse staat er fantastisch bij natuurlijk. Ze hebben tot nu toe het seizoen waar wij stiekem op gehoopt hadden”, zegt aanvoerder Janssen. “Zij spelen powervoetbal en het is een uitdaging om ons daar tegen te wapenen. Ze hebben veel individuele kwaliteit en het valt nu goed voor ze.”

Om er voor te zorgen dat het tegen Vitesse goed valt voor FC Utrecht, zal er dus beter verdedigd moeten worden dan tegen Groningen, erkent Janssen. “Ik weet wat er fout ging, Justin weet dat ook. Dat moet beter.”

Maar goed, met negen gelijke spelen in vijftien duels is het dit seizoen niet moeilijk geld te verdienen aan FC Utrecht. Willem Janssen erkent dat het veilig is om bij de bookmakers op een nieuwe remise in te zetten. “Dit seizoen hebben we veel gelijkgespeeld ja, daar kan ik niet omheen. Maar we gaan voor de winst.”

Bron: RTVU / Foto's: SV

Hoofdsponsor: