30 juli 2012 In de media

FC Anzji is Vitesse maar dan in het groot

Vitesse speelt donderdag in de derde voorronde van de Europa League tegen Anzji Machatsjkala, een bijzonde­re verschijning uit Rusland.
In het theater van FC Hol­lywood aan de Rijn komen deze zomer interessante gas­ten op bezoek. De Europese voetbalbond UEFA koppelde Vites­se aan kleurrijke opponenten in de voorronden van de Europa Lea­gue. Afgelopen week visiteerde Lo­komotiv Plovdiv GelreDome. Een Bulgaarse club, waarvan sinds 1995 liefst zes keer de voorzitter werd vermoord. Geen wonder dat de meest recente clubbaas er vlak voor de return tegen Vitesse van­door ging.

De Bulgaren werden in Arnhem uitgeschakeld. Na een doelpuntrij­ke confrontatie in Bulgarije (4-4) bleek Vitesse veel te sterk bij de re­turn: 3- 1. De voorzitter van Plov­div leek precies op tijd vertrokken. Dergelijke problemen heeft Soelej­man Kerimov, voor zover bekend, zeker niet. Maar dat wil niet zeg­gen dat de voorzitter van FC An­zhi Machatsjala een zorgeloos le­ventje leidt. Wat te doen, bijvoor­beeld, met het enorme vermogen dat de handige zakenman de voor­bije jaren heeft vergaard? Kerimov heeft flink geïnvesteerd in de Rus­sische multinational Gazprom, het grootste aardgasbedrijf van de we­reld. Hij is ook een grote jongen bij Sberbank, de grootste bank van Oost-Europa.

Kerimov is pas 46 jaar en om nou te zeggen dat hij nog hard moet werken voor zijn centen, nou nee. Zijn geschatte vermogen bedraagt een kleine 15 miljard euro. Keri­mov is politiek geëngageerd. Hij is lid van de politieke partij Verenigd Rusland en neemt zitting in de Russische Federatieraad. Allemaal leuk en aardig, maar de Rus wil meer.

Op 18 januari 2011 koopt hij FC Anzji, op dat moment een relatief onbekende grootheid in het Russi­sche voetbal. Anzji komt dan ook uit het relatief onbekende Machats­jkala, de hoofdstad van de Russi­sche deelrubriek Dagestan. De club, officieel Foetbolny Kloeb Anzji Machatsjkala geheten, is pas in 1991 opgericht.

Een aansprekend palmares heeft Dagi, de bijnaam van FC Anzhi, dan ook nog niet opgebouwd. In 1999 en 2009 promoveerde de ploeg naar de hoogste klasse van het Russische voetbal, waaruit het een keer degradeerde ( 2002). De prijzenkast is nog leeg, mede door de nederlaag in de bekerfinale van 2001 tegen Lokomotiv Moskou.

Daar wil Kerimov verandering in gaan aanbrengen. Bij zijn presenta­tie deed hij uitspraken, die doen denken aan de entree van Merab Jordania bij Vitesse op 16 augustus 2010.

„Ik wil met Anzji kampioen van Rusland worden”, gaf Kerimov blijk van zijn grote sportieve aspi­raties. „En daarna wil ik met de club succes hebben in de Cham­pions League.” Identieke woorden sprak Jordania in GelreDome. Een verschil is er wel: Kerimov lijkt nog meer geld over te hebben voor zijn missie.

FC Anzji is Vitesse in het groot
Zo legt de Rus lachend 150 mil­joen euro neer voor het opknap­pen van de infrastructuur. Een nieuw stadion moet plaats bieden aan 40.000 toeschouwers, als ver­vanging van het eigen Dinamosta­dion (capaciteit 20.000). Over transfers doet Kerimov ook niet moeilijk. De komst van wereld­kampioen Roberto Carlos kostte 10 miljoen euro, RSC Anderlecht ontving 8 miljoen voor Mbark Boussoufa, De Braziliaan Jucilei da Silva kwam over van Corinthians voor 10 miljoen en de Russische in­ternational Yuri Zhirkov werd voor 15 miljoen losgeweekt bij FC Chelsea. Het meeste opzien baarde echter de komst van Samuel Eto’o in de zomer van 2011. Internazio­nale liet de aanvaller uit Kame­roen voor ongeveer 30 miljoen gaan en in de nadagen van zijn loopbaan werd de 30-jarige Eto’o de best betaalde voetballer op de wereld. Zijn salaris: 385.000 euro per week, een slordige 20 miljoen per jaar. Netto welteverstaan. Het is nog meer dan het loon dat de wereldtoppers Cristiano Ronaldo (12 miljoen) en Lionel Messi (11 miljoen) bij hun clubs opstrijken.

Toch blinkt ook bij Anzji niet lou­ter goud. Dagestan grenst in het westen aan de deelrubliek Tsjetsjenië. De situatie in het on­rustige Tsjetsjenië is zo gevaarlijk, dat het elftal woont en traint in Kratovo, een voorstad van Mos­kou. Voor thuiswedstrijden in de competitie vliegt het gezelschap even op en neer naar Machatsjka­la. Van de Europese voetbalbond UEFA moet FC Anzji voor zijn thuiswedstrijden uitwijken naar veilige oorden. Dat was al zo in 2001, bij het Europese debuut van de Russische club. In het toernooi om de UEFA Cup speelde Anzji destijds tegen Glasgow Rangers.

Vanwege de gevaarlijke toestanden in Tsjetsjenië werd besloten het tweeluik in één treffen af te wer­ken, op neutraal terrein. InWar­schau wonnen de Schotten met 1-0.

Dit seizoen is Anzji voor de twee­de keer internationaal actief. Net als de thuiswedstrijd tegen Hon­ved (1-0, 4-0 in de return) zal ook het treffen met Vitesse plaatsheb­ben in Moskou, in het stadion van het in 2001 failliet gegane FK Sa­turn Moskou. Het maakt FC Anzji tot een zeer speciale club. „Het geld is er goed, maar het is niet echt een club waar je van droomt”, stelde Gregory van der Wiel onlangs, nadat de verdediger van Ajax zich mocht warmen aan belangstelling van Anzji.

Daar dacht Guus Hiddink blijk­baar anders over. De trainer ver­bond zich op 18 februari 2012 voor anderhalf jaar aan FC Anzji. Zijn geschatte jaarsalaris: 6 miljoen eu­ro. Maar, zo stelde de Achterhoe­ker, hij ging er niet alleen voor het geld naartoe. „De voorzitter heeft interessante plannen met deze club”, aldus Hiddink. „ Hij wil van FC Anzji op alle fronten een top­club maken en het is de bedoeling dat ik hem daarbij ga helpen. De mogelijkheden zijn ongekend, waardoor Anzji voor mij een spor­tieve uitdaging is.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: