20 december 2010 In de media

FC Twente bekert tegen Vitesse

FC Twente ontvangt dinsdagavond in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi Vitesse. In een uitverkochte De Grolsch Veste speelt Twente haar laatste officiële wedstrijd van 2010. Het duel begint om 20.45 uur.

Vitesse
Sinds de laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in Arnhem (0-3, 21 augustus red.), is er veel veranderd bij de club uit Arnhem. De Arnhemmers leken het seizoen te gaan volbrengen met veel inbreng van de eigen jeugd, maar vlak voor september kwam daar verandering in. De club kampte met financiële problemen, maar de Georgische Merab Jordania nam de club over en is volledig eigenaar van Vitesse. Daarbij werd ook direct uitgesproken dat Vitesse tussen nu en drie jaar landskampioen wil worden. Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren beloofde Jordania op zeer korte termijn een aantal aansprekende versterkingen.

De versterkingen werden vooral op huurbasis gehaald. Zo kwam Nemaja Matic over van Chelsea. Nacer Barazite kwam eveneens vanuit Engeland, namelijk Arsenal. Vitesse kocht wel de jonge deense spits Marcus Pedersen. Hij verliet Strømsgodset IF voor Arnhem.

Oude bekenden
Ook versterkte Vitesse zich met, voor FC Twente, twee bekenden. Ismaël Assaiti is voor een seizoen gehuurd van Ajax. De middenvelder speelde een half jaar in Enschede. Slobodan Rajkovic speelde afgelopen seizoen bij de landskampioen. De Serviër maakt het seizoen af bij Vitesse.

Trainerswissel
Na de ambiteuze overname vielen de prestaties tegen en daardoor besloot het bestuur van Vitesse trainer Theo Bos van de hand te doen. Zijn opvolger werd gevonden in de Spanjaard Albert Ferrer. De trainer, bekend van het dreamteam van FC Barcelona in de jaren negentig, wordt bijgestaan door Stanley Menzo. Hij gaf zijn trainersbaan bij SC Cambuur Leeuwarden op om assistent te worden in Arnhem

Wisselende resultaten
Ondanks de vele versterkingen staat Vitesse in de Eredivisie op de vijftiende plek. De club boekt wisselende resultaten. Zo won de ploeg overtuigend bij VVV Venlo (1-5), maar verloor het ruim in Groningen (4-1). In het bekertoernooi trof Vitesse enkel nog amateurclubs. De eerste opponent van de Arnhemmers was Fleyo Boys. Die werden eenvoudig met 0-6 aan de kant geschoven. De laatste bekerronde speelde Vitesse een thuiswedstrijd tegen Rijsburgseboys, uitkomend in de zaterdag Topklasse. Vitesse won met 3-0, door doelpunten van Barazite, Jenner en Pröpper.

Laatste ontmoeting
In het seizoen 2000 – 2001 stonden FC Twente en Vitesse voor het laatst in de beker tegen over elkaar. In het Gelredome was de halve finale van de beker een ware thriller. Na de reguliere tijd en verlenging was er niet nog gescoord. Strafschoppen moesten uitkomst bieden. Sjaak Polak schoot namens FC Twente de beslissende strafschop binnen. FC Twente won die serie met 3-4. De daaropvolgende finale is bekend. FC Twente won na een zinderende strafschoppenserie de beker ten koste van PSV.

Wedstrijdinformatie:
Achtste finale van de KNVB-Beker

Datum: Dinsdag 21 december 2010
Aanvang: 20.45 uur
Stadion: De Grolsch Veste
Scheidsrechter: R. Liesveld

FcTwente

Hoofdsponsor: