12 februari 2011 In de media

FC Twente wint nipt en na rust moeizaam van Vitesse: 1-0

Vitesse heeft het de regerend landskampioen zaterdagavond één helft moeilijk kunnen maken. Voor rust was het machteloos, maar in de tweede helft kreeg de ploeg van Ferrer wel degelijk kansen op een resultaat.

Zeker in de slotfase had de ploeg zicht op een knap resultaat. Het doelpunt in de eerste helft van Nacer Chadli bleek uiteindelijke de winnende.

Vitesse startte in dezelfde basiself als een week eerder tegen Feyenoord. Het vertoonde spel was voor Albert Ferrer aanleiding om zijn elf te laten staan voor het duel in de Grolsch Veste. Daar waar de ploeg voor de winterstop prima opende, zo matig was het ditmaal. De defensie was onrustig, waar juist veel op werd getraind in de aanloop naar dit duel, en de middenvelders waren verre van balvast.

Dat zorgde er voor dat FC Twente vrij eenvoudig druk kon blijven houden op de defensie van de Arnhemmers. Met veel bewegende mensen was er continu gevaar, maar het duurde tot de 29e minuut voor Eloy Room voor de eerste maal moest ingrijpen. Theo Janssen vuurde een dwarrelbal af op Room die het schot katachtig tot corner werkte. De voorsprong in de 39e minuut was op dat moment dan ook verdiend te noemen. Weliswaar via de kluts kwam de bal bij Nacer Chadli die de bal hard in de verre hoek schoot: 1-0.

Ook na rust bleef het regelmatig stormen, mede ook door te snel balverlies aan Arnhemse zijde, maar het was Nemanja Matic die in de 57e minuut een enorme kans kreeg op de 1-1. Zijn schot, aangegeven door Babangida, ging rakelings naast. Direct na zijn kans werd de Serviër gewisseld voor Davy Pröpper. De tweede kans na rust was ook voor de Arnhemmers. Marco van Ginkel zag zijn inzet van dichtbij via een Twents been over het doel gaan. Albert Ferrer bracht voor het laatste half uur ook Marcus Pedersen in de plaats van Marco van Ginkel.

De wissels brachten Vitesse wel iets meer in de wedstrijd, ook doordat de thuisploeg onzorgvuldiger werd. Vitesse ging meer naar voren spelen met als gevolg dat achterin de ruimtes groter werden. De ploeg ging op jacht naar de gelijkmaker met het gevaar van de counter op loer liggend. Nacer Chadli was de eerste die een dergelijke kans kreeg, maar de bal naast zag gaan. In de 81e minuut was die gelijkmaker er bijna, maar doelman Mihaylov wist het schot van verdediger Yasuda maar net te keren.

Spits Pedersen moest er vijf minuten voor tijd geblesseerd af en werd vervangen door Dalibor Stevanovic. Twee minuten voor tijd had Marti Riverola zijn ploeg op 1-1 moeten zetten. Een technisch perfecte aanval via Yasuda en Riverola werd door laatstgenoemde ingeschoten, maar de doelman pakte zijn inzet van dichtbij. Ook Aissati zag een knap afstandsschot gepakte worden door de Twentse doelman. Vitesse bleef het tot de laatste minuut proberen, maar FC Twente hield echter achterin stand en boekte zo een minimale zege op een Vitesse dat zich na rust een stuk beter manifesteerde.