16 april 2021 In de media

Feiten en weetjes over Ajax – Vitesse (Bekerfinale)

Op zondag 18 april word er om 18.00 uur afgetrapt in de Kuip. Dit is niet zomaar een wedstrijd, dit is de finale van de TOTO KNVB Beker. Hier zijn een paar belangrijke feiten en statistieken over de wedstrijd.

Vitesse stond eerder al 4 keer in de finale van de TOTO KNVB Beker. In het seizoen 2016|2017 werd de eerste prijs ooit gewonnen door Vitesse. In de met 0-2 gewonnen wedstrijd werd er twee keer gescoord door Ricky van Wolfswinkel (’80’, ’88).

Ajax daarentegen heeft 19 bekerzeges op zijn naam staan. Zes keer waren de Amsterdammers de verliezend finalist. De laatste winst dateert uit 2019 na een 4-0 zege op Willem II.

Vijfde Vitesse-finale

Vitesse behaalde in 1912, 1926, 1990 en 2017 de nationale bekerfinale. In 1912 werd er met 2-0 verloren tegen HFC Haarlem. In 1926 verloor Vitesse 1-3 van VUC. In 1990 verloor Vitesse met 1-0 van PSV. In de laatste minuut miste John Van de Brom een strafschop waardoor de eindstand 0-1 voor PSV bleef. In 2017 pakten de Arnhemmers wél de beker door AZ in een prachtige ambiance met 2-0 verslaan.

In het seizoen 2020 | 2021 heeft Vitesse zes verschillende spelers die de doelpunten hebben gemaakt voor Vitesse. In de eerste wedstrijd tegen Willem ll waren Manhoef en Buitink trefzeker. In de achtste finale tegen ADO Den Haag scoorden Openda en Bero de doelpunten. In de kwartfinale tegen Excelsior maakte Openda in de laatste minuut de enige en winnende treffer en in de halve finale scoorden Broja en Tannane.

Vier jaar geleden won Vitesse voor het eerst in de clubhistorie de TOTO KNVB Beker. Jeroen Houwen maakte toen als enige van de huidige selectiespelers deel uit van deze bijzondere spelersgroep. Daan Huisman en Enzo Cornelisse zaten 4 jaar geleden als supporter/jeugdspeler te kijken naar wedstrijd in de Kuip. Nu staan beide spelers, dit jaar voor het eerst deel uitmakend van de selectie, zelf in de finale.

Speelminuten

In onderstaande infographic staan alle spelers die minuten hebben gemaakt in het bekerseizoen 2020 | 2021. Spelers die daarin gescoord hebben, hebben een voetbal achter hun naam staan.

Bron: Vitesse / Foto's: SV