25 januari 2011 In de media

Ferrer moet zich nu bewijzen

Albert Ferrer mocht in de winterstop drie spelers naar Vitesse halen. Nu moet de Spanjaard, als speler succes­vol met FC Barcelona, zich bewijzen als hoofdtrainer.

Haruna Babangida meldt zich vanmorgen op de training van Vitesse op Papendal. De Nigeriaan­se aanvaller sluit definitief aan bij de Arnhemse hoofdmacht en is daarmee de vierde nieuweling van deze transferperiode. De buiten­speler komt op voorspraak van Al­bert Ferrer naar Arnhem. De trai­ner kent de speler nog uit de tijd bij FC Barcelona.

Ook de transfers van de Spaanse middenvelders Jordi López en Mar­ti Riverola komen uit de hoge hoed van Ferrer. De verregaande zeggenschap van de hoofdtrainer is even veelzeggend als verklaar­baar. Met de aankopen op advies van technisch directeur Ted van Leeuwen, gedaan in de vorige transferperiode, is Vitesse er voor de winterstop niet in geslaagd de degradatiezone van de eredivisie te verlaten.

Ferrer heeft daarna alle macht ge­kregen. Riverola gaat over een half jaartje terug naar Barcelona. Dat Vitesse hem dus opleidt voor een andere club, en dat dat ten koste kan gaan van de ontwikkeling van eigen talenten als Davy Pröpper en Marco van Ginkel, dat is blijk­baar van ondergeschikt belang.

De keerzijde van het verhaal is dat Ferrer zich nu nergens meer ach­ter kan verschuilen. Clubbaas Me­rab Zjordania zal prestaties ver­wachten van de Spanjaard en het is interessant hoe Ferrer met die druk om zal gaan. Ervaring als trai­ner heeft de debuterende hoofd­coach niet. Met de hulp van zijn (meer) ervaren assistenten Albert Capellas en Stanley Menzo zal Fer­rer zich nu moeten bewijzen als hoofdtrainer.

Hem wacht geen eenvoudige klus, want de spelersgroep loopt over van verdeeldheid, jaloezie en anar­chie. Zo ergeren veel spelers zich aan de voorkeurspositie van de huurlingen van Chelsea, die door niemand binnen de club worden gecorrigeerd wanneer zij weigeren mee te werken aan niet-voetbal ge­relateerde activiteiten, zoals Vites­se Betrokken of het bezoeken van een sponsorbijeenkomst.

De publiekelijke ruzie tussen Ne­manja Matic en Genaro Snijders, het afkeurende hoofdschudden van Dalibor Stevanovic richting de Japanse nieuwkomer Yasuda, het waren zaterdag geen onbeduiden­de incidenten. Vitesse had in Til­burg veel betere voetballers in het veld staan danWillem II, maar zonder teamgeest en automatis­men is het Arnhemse elftal voor­alsnog louter afhankelijk van indi­viduele klasse. Daar zal ook de en­tree van Babangida en de nog aan te trekken spits niets aan verande­ren.

Door de komst van Zjordania heeft Vitesse een prachtige toe­komst. De nieuwe trainingsaccom­modatie is daarvoor een tastbaar argument. Maar de staat van een profclub wordt vooral bepaald door de prestaties van het eerste elftal. Op dat gebied zal nog veel moeten veranderen, wil de scepsis rond Vitesse plaatsmaken voor waardering en begrip.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: