28 oktober 2010 In de media

Ferrer volgende stap Zjordania

Arnhemse club wordt steeds meer een vreemdelingenlegioen en een opleidingscentrum


Vitesse-baas Merab Zjor­dania heeft de Spanjaard Albert Ferrer aangesteld als opvolger van de ontslagen hoofdtrainer Theo Bos. Stanley Menzo wordt bij de Arnhemse club de assistent van Ferrer. Menzo komt per direct over van eerstedivisionist Cam­buur Leeuwarden, waar hij hoofd­trainer was. Ferrer (40) zal bij Vitesse debute­ren als hoofdtrainer. De gewezen rechtsachter van FC Barcelona en Chelsea stopte in 2003 met voetbal­len. Daarna was hij analyticus op televisie en volgde hij samen met Barcelona-trainer Pep Guardiola de trainerscursus in Spanje.

Het aantrekken van de als trainer onervaren Ferrer past bij de eerde­re acties van Zjordania in Arnhem. De Georgische clubeigenaar stelde medio 2013 bij zijn presentatie in GelreDome dat hij binnen drie jaar kampioen wil worden met Vit­esse. Maar het wordt steeds duide­lijker dat de Arnhemse club boven­al een opleidingscentrum is voor jong talent.

In de voorbije transferperiode haal­de de Georgiër negen spelers naar Arnhem, vooral jonge talenten. Nu krijgt dus ook een jonge trai­ner de kans zich te ontwikkelen bij Vitesse. En niet voor niets heeft Zjordania vanaf het begin gesteld dat hij veel geld wil investeren in het optimaliseren van de jeugdop­leiding en bijbehorende accommo­datie.
Vitesse wordt ondertussen steeds meer een vreemdelingenlegioen. Aan de entree van de Spaanse hoofdcoach ging in september al de komst van voetballers uit Ser­vië ( twee), Georgië ( twee), Kroa­tië, Ghana en Noorwegen vooraf.

Met Ferrer heeft Zjordania zoals verwacht een trainer aangetrok­ken uit zijn eigen circuit. Ferrer hield na zijn actieve loopbaan con­tact met mensen bij Chelsea, de club van Zjordania’s vriend Ro­man Abramovitsj.
Bovendien past de voetbalopvat­ting van Ferrer bij die van Zjorda­nia. Ferrer ging op 13-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding van Barce­lona. Bij de Catalaanse club maak­te hij onderdeel uit van het Dream Team van trainer Johan Cruijff, dat in 1992 met alom geprezen voetbal de Europa Cup I won.

Zjordania is altijd een grote fan ge­weest van Cruijff en de op aanval­lend en attractief voetbal gestoelde Hollandse school. Ferrer is als voet­baller opgegroeid met deze manier van denken. Met die bagage mag hij nu in Arnhem aan een team gaan bouwen. Daarbij krijgt hij hulp van Menzo (47), die gisteren per direct opstapte als hoofdtrai­ner bij Cambuur. De oud-doel­man werd in 2005 voor het eerst hoofdtrainer, bij AGOVV. In Apeldoorn werkte hij samen met Ted van Leeuwen, die momenteel technisch directeur is bij Vitesse.

Vitesse wilde gisteren geen reactie geven op de komst van Ferrer en Menzo. Vanmiddag worden beide trainers gepresenteerd in GelreDo­me.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: