16 november 2010 In de media

Ferrer zet Vitesse naar zijn hand

De eerste werkdag van Al­bert Ferrer bij Vitesse maak­te gisteren meteen veel dui­delijk. De Spaanse trainer zorgt voor een revolutie bij de Arnhemse club.

Zelden zal de entree van een nieuwe hoofdtrainer bij Vitesse zoveel bekijks hebben getrokken als gis­teren. Dertig journalisten, vijf ca­meraploegen en meer dan twee­honderd supporters staan op deze zonnige herfstochtend langs het trainingsveld op sportcentrum Pa­pendal. Ze komen allemaal voor Albert Ferrer. Hij is de man die de Arnhemse laagvlieger moet trans­formeren tot een Dream Team, hij is de trainer die moet zorgen voor de successen die passen bij het am­bitieuze ‘ Project 2013’ van club­baas Merab Zjordania.

En zie, op zijn eerste officiële werk­dag ontketent Ferrer meteen een revolutie. Onder leiding van de 40-jarige Spanjaard gaat vanaf nu zo’n beetje alles anders bij de Arn­hemse club. Trainingen zonder bal? Bestaan niet meer. Twee keer trainen op een dag? Ferrer vindt één repetitie voldoende. Licht ge­blesseerde spelers op het veld? Niet onder Ferrer. Twee dagen bin­nen blijven, rust en behandelen. Dat is het nieuwe devies. Een vas­te vrije trainingsdag? Neen. Twee dagen na een wedstrijd mogen de benen rusten, op andere dagen niet.

En, niet onbelangrijk in het met klaroengeschal aangekondigde stre­ven de stijl van FC Barcelona aan te nemen: wat gaat er gebeuren met de speelwijze, tot dusver 4-2-3-1? Ferrer, tijdens een inder­haast belegde persconferentie: „We gaan een ander systeem spe­len. Welke dat is, dat zullen jullie zaterdag zien.” Dan speelt Vitesse in Gelredome tegen Heracles.

Voor de training heeft Ferrer zijn plannen gedeeld met de spelers­groep. „Ik heb in grote lijnen onze filosofie uitgelegd”, zegt de debute­rende trainer. „De spelers weten wat we willen.” En dat is? „ Zo veel mogelijk balbezit en een snelle bal­circulatie. Het belangrijkste is het elftal competitief te maken. Daar­bij is het spel zonder bal heel be­langrijk. Dat kun je niet in drie da­gen veranderen.”

Opvallend is de prominente rol van Albert Capellas, die in Arn­hem nu al Albert Segundo (Albert II) wordt genoemd. De ervaren as­sistent leidt de training, zorgt voor een strakke organisatie. ‘ Move the ball faster’, roept hij dwingend. Ook de aanwijzingen van Albert I wijzen op het belang van balbezit: ‘ We never lose the ball... Control the pass... Don’t give it away’.

Ferrer heeft het zichtbaar naar zijn zin en vindt tijdens de zeer gedisci­plineerd uitgevoerde training ook ruimte voor het maken van een dolletje. „Voetballers moeten ple­zier hebben. Dat hadden wij bij Barcelona onder Johan Cruijff ook altijd”, stelt de gewezen rechtsach­ter. En, doelend op de stralende na­jaarszon: „Het weer was fantas­tisch. Het was net als in Spanje. Ik had de weersberichten goed ge­volgd. Er was veel regen voorspeld, maar het was nu geweldig. Dat mag van mij zo blijven.”


Ferrer wil het ritme en de intensiteit verhogen

vervolg – Vitesse’s nieuwe hoofd­trainer Albert Ferrer had al een flinke handvol wedstrijden van de Arnhemse ploeg op dvd gezien.
Gisteren, na zijn eerste training in Arnhem, stelde de 40- jarige Span­jaard dat hij zondag niet tot nieu­we inzichten was gekomen in Ven­lo. Ook al zag hij Vitesse daar met 5-1 winnen van VVV.

„We wonnen en we maakten veel goals, dat zal meer vertrouwen ge­ven. Maar ik heb veel dingen ge­zien die niet anders waren dan in eerder wedstrijden. We zullen nog veel dingen moeten verbeteren.We hadden de wedstrijd ook kun­nen verliezen.” Wat Vitesse moet verbeteren? Ferrer: „Kijk naar de training vandaag. Het ritme en de intensiteit verhogen en de ploeg zich meer op haar gemak laten voe­len in balbezit.”

Dat moet resulteren in een inhaal­race op de ranglijst. Vitesse staat vijftiende. Ferrer onderschreef gis­teren de doelstelling van clubeige­naar Merab Zjordania: achtste plaats en dus een plek in de play-offs om Europees voetbal. Over het slechte trainingsveld op Papendal zei Ferrer: „We moeten proberen ons aan te passen. Voor de belangrijke oefeningen kunnen we het beste deel van het veld ge­bruiken. En er zijn andere velden die we kunnen gebruiken.”

Door interlands is de spelersgroep nu niet compleet. Ferrer: „ De in­stelling is dat je werkt met wie er is. Dat geldt bij blessures, inter­lands. Dan telt voor mij niet welke spelers er allemaal niet zijn. Ik werk met de spelers die ik heb.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: