14 november 2010 In de media

Ferrer ziet Vitesse monsterscore halen in Venlo

Met de nieuwe trainer Albert Ferrer op de tribune en tussenpaus Hans van Arum voor het laatst aan het roer, heeft Vitesse de grootste overwinning van het seizoen behaald, 1-5 bij VVV-Venlo.

Pas in de laatste zes minuten van de wedstrijd trok Vitesse de dikverdiende winst binnen, dankzij invaller Marcus Pedersen, die het verschil in twee minuten van één (1-2) naar drie doelpunten tilde (1-4). Het slotakkoord was voor Aissati met de 1-5.

Een ongekende weelde voor Vitesse, dat de nieuwe hoofdtrainer Albert Ferrer voor het eerst live op de tribune had zitten. Vanaf volgende week, thuis tegen Heracles, zit de Spanjaard op de bank. Hij vervangt daar tussenpaus Hans van Arum, die in zijn vijfde competitieduel zijn eerste zege boekte.

Op het zachte, zware, moeilijk bespeelbare veld in Venlo grossierden de twee staartploegen van de eredivisie aanvankelijk in kleine en grote fouten. Vitesse - dat meer gegroepeerd speelde - profiteerde er het meest van. Al liet het rendement te wensen over. Maar of dat de tot zondag minst scorende ploeg van de eredivisie mag worden verweten; doelpunten maken is een gave.

Vooral Julian Jenner was in de Venlo op dreef. Hij dreef zijn directe bewaker Alex Nkume tot wanhoop. Die werd klaarblijkelijk volkomen verrast door de technische hoogstandjes van de Nederlander, wiens driedubbele schaar ook de vijfde keer nog verrassend bleek voor de Venlose linksback. Vitesse kwam in de tiende minuut op voorsprong door Wiljan Pluim. Hij schoof de bal op aangeven van Ismaïl Aissati, onder doelman Dennis Gentenaar door: 0-1.

De treffer kwam niet onverwacht. Het was de derde keer in de openingsfase dat de Arnhemse ploeg de bal onderschepte en razend snel omschakelde. Aissati verzuimde eerder de 0-1 klaar te leggen met een eindpass zonder idee. Vooral Julian Jenner begon sterk bij Vitesse, met twee mooie passeeracties.

Na de 0-1 - de eerste voorsprong sinds 26 september bij Excelsior - zakte Vitesse te ver in. Dat bood VVV de mogelijkheid veel druk te zetten en gevaarlijk voor doelman Eloy Room te verschijnen. Room hield Ruud Boymans knap van de 1-1 en Rajkovic was net op tijd om Achmed Musa van een vrije schietkans op acht meter van het doel te houden.

Nog vrijer was de kans van Davy Pröpper in de 29e minuut, maar de Arnhemmer trof het been van de Japanner Maya Yoshida. Een minuut later stond het wel 0-2. Eerst trof Alexander Büttner met een ontzettende dreun de onderkant van de lat, iets later liep Jenner een strakke voorzet van Pröpper binnen: 0-2.

Op aangeven van Matic had Jenner ook d 0-3 op de voet, maar hij raakte de bal in de 38e minuut maar half. Vitesse was toen wel al door het oog van de naald gegaan. Doelman Room name en terugspeelbal van Rajkovic verkeerd aan en werd opgejaagd. Hij had alle geluk van de wereld dat de bal de voor hem goede kant op sprong. Drie minuten later hield hij met twee vuisten de 0-2 weer vast op een volley van Alex Nkume.

Na rus was Vitesse oppermachtig, maar de bezoekers verspeelden kans op kans. Met name Pluim, die het weer eens in de spits mocht proberen, kreeg de bal er niet in. Daarmee bracht Vitesse zich uiteindelijk in grote problemen. Zeker toen Alexander Büttner een oliedomme blunder beging. Hij vergreep zich aan Musa en gaf VVV zo de kans te scoren vanaf de strafschopstip: 1-2 Boymans.

Daarmee kreeg de Venlose ploeg weer moed. Vitesse ontsnapte zelfs twee minuten later toen Uchebo de 2-2 al scoorde, maar voor buitenspel werd afgestraft.
Invaller Marcus Pedersen trok de overwinning met twee razendsnelle treffers over de streep. Hij mikte in de 84e en 86e minuut eenvoudig raak: 1-3 en 1-4. daarna maakte Aissati het Arnhemse feestje compleet: 1-5.

VVV Venlo - Vitesse: 10. Pluim 0-1. 29. Jenner 0-2, 77, Boymans 1-2 (strafschop), 84. Pedersen 1-3, 86. Pedersen 1-4, 88. Aissati 1-5.

Gele kaart: Pröpper, Büttner (Vitesse), Viana (VVV).

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Opstelling Vitesse: Room; Kashia, Van der Struijk, Rajkovic, Büttner (90. Drost); Pröpper, Matic; Jenner, Aissati, Stevanovic (90. Snijders); Pluim (75. Pedersen).

Bijzonderheden: Lasse Nilsson niet inzetbaar.