14 september 2019 In de media

Ferry Reurink schrijft nieuw boek over Vitesse in Europa

Vrijwilliger van de supportersvereniging Ferry Reurink werkt aan een reeks boeken over Vitesse. De auteur die in het jaar dat Vitesse 125 jaar bestond de monsterklus van het jubileumboek ‘Elke dag Vitesse’ (Foto met Curovic en interim SV-voorzitter Steenbergen) klaarde, heeft nog veel meer ideeën om over zijn geliefde voetbalclub te schrijven.
Reurink kan het schrijven niet laten en via zijn 'geel-swerte hert' komt de Arnhemmer toch weer bij Vitesse uit. ,,Ik had nog zoveel materiaal liggen… Ik ben nu bezig met een serie boekjes over de club." Het eerste verschijnt in november, Vitesse in de jaren 70.

In 2017 presenteerde hij vlak na het winnen van de KNVB-beker Elke dag Vitesse. Dat jubileumboek is een dikke pil met 365 hoofdstukken ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van de club. Reurink was het jaar ervoor zo'n beetje elke dag wel met Vitesse bezig.

Met Vitesse in de jaren 70 op punt van verschijnen, werkt Reurink nu alweer aan het volgende boek, over de Europese avonturen van de geel-zwarten. Dat brengt hem in de speelsteden waar Vitesse in Europees verband belandde, zoals Parma in 1994. De Arnhemmers wonnen thuis met 1-0, maar vlogen in de return in Stadio Ennio Tardini toch uit de UEFA Cup. De Italianen wonnen de cup dat jaar.

De tifosi in Parma bleken nog tal van herinneringen te hebben aan Arnhem. Het 'piccolo' stadion op de bult stond hen nog helder voor de geest, vertelt Reurink. ,,Alleen de uitslag, die waren ze vergeten…"

Het boek brengt hem ook in steden als Bremen, Norwich, Dundee en Waregem. Daar spreekt hij supporters van Vitesses tegenstanders, maar hij haalt ook veel verhalen op bij Arnhemmers. ,,Veel van die wedstrijden hebben jarenlange contacten opgeleverd."

Reurink is ook nog op zoek naar materiaal. ,,Foto's van de trip naar Southampton in 2015 bijvoorbeeld."

Het boek komt uit in september volgend jaar, als het dertig jaar geleden is dat Vitesse voor het eerst, tegen het Noord-Ierse Derry City, Europees speelde. Alhoewel…

,,Wat bijna niemand meer weet, is dat Vitesse al in 1978 speelde tegen Hellas Verona, RWDM en Troyes AC in een soort Intertoto Cup. Maar dat was geen officieel Europees toernooi, er is zelfs geen eindstand van opgemaakt."

Half november brengt de Oosterbeekse Uitgeverij Kontrast het eerste deel uit van de reeks: Vitesse in de jaren 70. ,,Ik heb die zelf niet bewust meegemaakt. Ik ben pas supporter vanaf begin jaren tachtig. Maar mijn vader vertelde er altijd zo veel mooie verhalen over. Vitesse verloor toen thuis bijna nooit van de topclubs, mede door het 'Vitesse Kwartiertje'."

Reurink had voor Elke dag Vitesse een verhaal in gedachten over de wedstrijd tegen Ajax op 1 maart 1970, toen Bennie Hofs de toen al legendarische Johan Cruyff uit de wedstrijd speelde. ,,Maar ik heb toch gekozen voor 1 maart 2013, de eerste wedstrijd na het overlijden van Theo Bos."

In Vitesse in de jaren 70 krijgt Bennie Hofs alsnog de eer.

'Vitesse in de jaren 70' kost 15,95 euro. Reserveren via Uitgeverij Kontrast of via een boekhandel.

DG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: