29 augustus 2010 In de media

Vitesse geeft voor rust wedstrijd weg

Twee simpele tegentreffers in de eerste helft bezegelden zondagmiddag het lot van Vitesse in De Kuip. Beide doelpunten vielen in het eerste half uur uit corners. Teveel spelers haalden niet hun niveau. Debutant Nemanja Matic liet zien een echte versterking te zijn, terwijl Aissati na rust zijn debuut maakte. Feyenoord won het slechte duel uiteindelijk met 4-0.

Theo Bos maakte in De Kuip voor het eerst gebruik van de diensten van Nemanja Matic. Ismaïl Aissati daarentegen – hij stroomde pas afgelopen vrijdag in – keek toe vanaf de reservebank. Vanaf het begin was duidelijk dat Vitesse te weinig uit de eigen (voetballende) mogelijkheden haalde. De achterhoede speelde te ver naar achteren, het middenveld moest terug en voorin werden de ballen te snel ingeleverd. Feyenoord kon daardoor gemakkelijk aan voetballen toekomen.

De eerste kans was wel voor de Arnhemmers. Pröpper kopte na 11 minuten goed door, maar Nilsson stuitte vrij voor het doel op Erwin Mulder. Zonder dat Feyenoord goed speelde kreeg het de doelpunten eenvoudig cadeau. Na twintig minuten tikte Leerdam geheel vrij uit een simpel weggegeven corner. Tien minuten later mocht Leroy Fer hetzelfde doen omdat geen enkele verdediger de bal weg wist te krijgen. De snelheid van de Rotterdamse aanvallers was teveel voor de verdediging.

Het was dan ook aan Eloy Room te danken dat het voor rust slechts bij 2-0 bleef. De jonge doelman maakte diverse knappe reddingen op schoten van dichtbij en was de beste man aan geel-zwarte zijde. Theo Bos liet dezelfde elf spelers aan de tweede helft beginnen. Ook in de tweede helft was de eerste kans voor Vitesse. De goed mee opgekomen Matic knalde de bal in het zijnet. Aan de andere kant maakte Room direct na de kans  van Matic een goede redding.

Op het uur had Davy Pröpper de spanning terug kunnen brengen, maar na de schitterende pass van Marco van Ginkel schoot de middenvelder de bal over. In de 64e minuut was het debuut van Ismaïl Aissati die de plaats innam van de teleurstellende Daliborir Stevanovic. Vitesse wist het duel geen wending meer te geven en Feyenoord liep via Castaignos en Wijnaldjum (penalty) zelfs nog uit naar 4-0.

Het was zondagmiddag de minste wedstrijd van het nog prille seizoen, tegen een ook zeker niet hoogstaand Feyenoord. Het spel van Vitesse was net zo wisselvallig als het weer. Veel regen en af en toe zonneschijn, maar over het algemeen overheersten donkere wolken. Achter die wolken lijkt wel weer een zonnetje tevoorschijn te komen met de komst van de nieuwelingen waarbij Matic zondagmiddag een prima indruk achterliet.