7 februari 2011 In de media

Feyenoord ontsnapt aan nederlaag bij Vitesse

Feyenoord heeft voor het eerst in vier duels weer een punt gepakt (1-1). De Rotterdammers leken bij Vitesse op weg naar meer, maar Gill Swerts hielp zijn oude club terug in de wedstrijd.

Ismaïl Aissati leidde een slotoffensief in met de gelijkmaker, waarna Feyenoord ontsnapte.

Feyenoord wist dat een vierde nederlaag op rij een evenaring zou zijn van een negatief clubrecord. Alleen in de seizoenen 1957/1958 en 1987/1988 wisten de Rotterdammers in vier opeenvolgende duels geen punten te pakken. In de hoop op succes in Arnhem wist Feyenoord Sören Larsen, Marcel Meeuwis en Ryo Miyaichi te strikken. Van de drie nieuwelingen begon Larsen op de bank. Bij thuisploeg Vitesse bleef de ploeg ongewijzigd na de winst op Roda JC (5-2).

Weinig gevaar
Met het enthousiasme van de gewonnen thuiswedstrijd opende Vitesse sterk. De Arnhemmers werden voor eigen publiek direct dreigend via Haruna Babangida en Frank van der Struijk. Na de korte dominantie van Vitesse bleef het duel in de eerste helft lang gelijk opgaan. Feyenoord leek aanvankelijk vooral geen risico's te willen nemen. Doordat ook Vitesse afwachtend speelde bleef het lange tijd rustig voor beide doelen. Na ruim een kwartier spelen kwam het eerste gevaar. Luc Castaignos werd door Diego Biseswar goed bediend, maar de spits zag zijn kopbal naast gaan.

Kort daarna was zijn schot ook niet voldoende om Vitesse-doelman Eloy Room te verrassen. Vitesse kroop na de mogelijkheden voor Castaignos ook meer naar voren. Babangida kreeg een geweldige kans. De rappe buitenspeler werd door Nemanja Matic alleen voor doelman Erwin Mulder gezet, maar hij faalde in de afronding. Vitesse verzuimde daarmee op voorsprong te komen in een matige eerste helft. Aan de andere kant was Giorginio Wijnaldum nog dichtbij de openingstreffer. Zijn vrije trap werd kort voor de pauze voortreffelijk gekeerd door Room.

Hulp Swerts
In het eerste kwartier van de tweede helft schakelde Feyenoord een paar tandjes bij. De Rotterdammers zochten steeds nadrukkelijker het doel van Room. Dat gebeurde met name via de technisch begaafde Miyaichi, die Van der Struijk een hele lastig middag bezorgde. Nadat Wijnaldum een enorme kans om zeep hielp, was Castaignos kort daarna vanuit een vergelijkbare positie wel trefzeker: 0-1. Feyenoord leek vervolgens door te drukken, maar Gill Swerts hielp zijn voormalige werkgever terug in de wedstrijd met een domme overtreding.

De rechtsback haalde Marco van Ginkel totaal onnodig onderuit, waarna Ismaïl Aissati de strafschop verzilverde. Na de verrassende gelijkmaker leek Feyenoord in oude gewoonten terug te vallen. Vitesse kan daardoor weer in de wedstrijd komen. Marti Riverola was kort na de gelijkmaker dichtbij een tweede Arnhemse treffer. De Spanjaard speelde zich mooi vrij, maar zijn schot vloog rakelings langs de kruising. In de slotfase beperkte Feyenoord zich tot het verdedigen van een punt. Vitesse zocht naar meer en was ook dichtbij. Invaller Marcus Pedersen trof echter de paal en zag Mulder in de blessuretijd knap redding brengen op zijn kopbal, waardoor het bij 1-1 bleef.