8 mei 2020 In de media

FIFA staat vanwege corona voorlopig vijf wissels toe

Om overbelasting van spelers te voorkomen mogen teams het komende halfjaar niet drie, maar vijf wissels per wedstrijd doorvoeren.
De internationale spelregelcommissie IFAB ging op verzoek van de wereldvoetbalbond FIFA akkoord met de reglementswijziging.

Nu enkele Europese competities na weken te hebben stilgelegen vanwege de coronacrisis weer hervat worden, krijgen clubs een druk programma voor de kiezen. "We baseren ons op het voorstel van de FIFA om het welzijn van de speler te waarborgen", staat er in een IFAB-statement.

Wisselmomenten

De regelwijziging heeft betrekking op alle competities die nog voor het einde van dit jaar moeten eindigen en het is aan de organisatoren van de competities om de regel al dan niet over te nemen. Het is gus niet van toepassing op Vitesse en de overige Eredivisie-clubs aangezien de KNVB de Nederlandse competitie 2019 – 2020 heeft beeindigd.

Om te voorkomen dat het spel veelvuldig stil komt te liggen, geldt wel het voorbehoud dat teams maar drie momenten per wedstrijd krijgen om te wisselen. Door op één moment twee of drie wissels toe te passen kan een team in totaal tot vijf wissels komen. Afgezien van de drie wisselmomenten kan ook in de rust gewisseld worden.

In een later stadium beslissen de IFAB en de FIFA over het eventueel voortzetten van de regelwijziging in 2021.

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: