26 september 2014 In de media

FIFA wil af van investeringsfondsen

De FIFA maakt een einde aan de constructie waarbij investeringsmaatschappijen de transferrechten van voetballers bezitten.
Het uitvoerend comité van de bond ging in Zürich akkoord met een voorstel om het zogeheten 'third-party ownership' (TPO) te verbieden.

Spelers zijn soms geheel of gedeeltelijk eigendom van een investeringsfonds, maar de FIFA wil dat alleen clubs een speler tot hun eigendom kunnen maken. De fondsen komen vooral veel voor in Latijns-Amerika, maar zijn ook in Europa in opmars. Zo werkt FC Twente samen met investeringsfonds Doyen Sports, dat meerdere eredivisiespelers onder beheer heeft. In de Engelse Premier League is de omstreden constructie al verboden.

Succes voor de UEFA
Het besluit van de FIFA is een succes voor de Europese voetbalbond UEFA, die de wereldvoetbalbond herhaaldelijk heeft gevraagd een einde te maken aan de invloed van investeringsfondsen. Volgens de UEFA leidt de constructie ertoe dat er veel geld uit de sport wegvloeit. Bovendien komt volgens de bond de integriteit van competities in gevaar, omdat spelers getransfereerd kunnen worden met als doel het behalen van winst.

De FIFA heeft een werkgroep ingesteld die de regels moet aanpassen zodat de constructie kan worden verboden. Het kan nog wel drie jaar duren voordat het verbod echt van kracht is.

NOS

Hoofdsponsor: