26 oktober 2011 In de media

FIFA wil eenvoudigere regels buitenspel

Een technisch werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA, onder leiding van de Duitse oud-international Franz Beckenbauer, werkt aan voorstellen om twee spelregels aan te passen.
Het gaat daarbij om een versimpeling van de huidige bepalingen over buitenspel en over een wijziging van de straf voor minder zware overtredingen in het strafschopgebied.

Volgens Der Kaiser zullen de suggesties van zijn ’task force’ in maart tijdens een vergadering van de IFAB, de commissie die de spelregels in het voetbal beheert, aan de orde komen.

Beckenbauer wilde vandaag in Zürich nog niet concreet aangeven welke veranderingen in de buitenspelregel zijn werkgroep in gedachten heeft. ‘We hebben momenteel een situatie met actief en passief buitenspel’, lichtte hij nog wel toe.

‘In mijn tijd was het simpeler: buitenspel was buitenspel, het maakte niet uit waar de bal was. Ik zeg niet dat we op die regel moeten terugvallen. Maar we willen wel een stap terug doen, om het simpeler te maken en om het spelverloop te verbeteren.’

Beckenbauer en zijn werkgroep, waarin ook andere oud-voetballers en voormalige scheidsrechters en teamartsen zitting hebben, sturen tevens aan op een minder zware (extra) sanctie voor overtredingen die een strafschop tot gevolg hebben.

‘Alleen voor zware charges en een handsbal op de doellijn zou nog een strafschop en de rode kaart gegeven moeten worden. In andere gevallen kan worden volstaan met een strafschop en geel. Dat moet voldoende zijn’, betoogde Beckenbauer.

Volgens de FIFA werkt het team van Beckenbauer ook aan plannen om het gedrag van spelers, coaches en officials te verbeteren. ‘Zij zijn tenslotte de rolmodellen voor de fans en voor het grote publiek’, liet FIFA weten.

Algemeen Dagblad

Hoofdsponsor: