16 december 2010 In de media

Fikse nettowinst Vitesse

Vitesse heeft over het afgelopen seizoen een nettowinst geboekt van 1,6 miljoen euro. Een jaar eerder noteerden de Arnhemmers nog een verlies van dik 800.000 euro. Voornaamste verklaring voor de opmerkelijke verbetering is een bijzondere bate van 5,8 miljoen, in verband met een door de provincie Gelderland te betalen schadevergoeding.

De Hoge Raad bepaalde in juni dat de provincie een gedane toezegging omtrent huurverlaging van het Gelredome ten onrechte niet is nagekomen en dus aansprakelijk is voor de schade die Vitesse en de Vrienden van Vitesse hebben geleden. "Als gevolg van deze voor Vitesse positieve uitspraak, hebben wij een eerste termijn van de schadevergoeding opgenomen in het seizoen 2009/2010", aldus algemeen directeur Paul van der Kraan.

Dat de financiële situatie van de club medio dit jaar niettemin zorgelijk was, blijkt uit de gisteren gepubliceerde jaarrekening. Daarin wijst accountantsfirma WVGNijhof bijvoorbeeld op het ontstane negatieve eigen vermogen en een negatief bedrijfsresultaat. Kort na het eindigen van het boekjaar 2009/2010 kwam Vitesse echter in handen van de Georgische miljonair Merab Jordania. Gezien de compleet veranderde situatie diende Vitesse na 1 oktober een herziene jaarrekening in bij de Licentiecommissie van de KNVB, maar die weigert deze te accepteren, waardoor de club formeel in de gevreesde categorie 1 (zorgwekkend) terecht zou komen. Clubs in deze categorie moeten op basis van een goedgekeurd plan van aanpak hun financiële positie binnen drie jaar op orde hebben, anders dreigen ze de licentie voor betaald voetbal kwijt te raken. Vitesse tekende echter bezwaar aan en blijft daarom zolang in de 'veilige' categorie 2, zoals gisteren bleek uit de nieuwe indeling.

De complete indeling:
Categorie 1
(onvoldoende) AZ*, Excelsior, Feyenoord, NEC, Roda JC, Willem II, AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, FC Den Bosch, FC Dordrecht, Helmond Sport, MVV Maastricht, RBC Roosendaal en BV Veendam.

Categorie 2 (voldoende) ADO Den Haag, Ajax, De Graafschap, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo, NAC Breda, PSV, FC Utrecht, Vitesse**, VVV-Venlo, FC Eindhoven, FC Emmen, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Zwolle.

Categorie 3 (goed) FC Twente, Go Ahead Eagles, Telstar, FC Volendam.

* keert waarschijnlijk snel terug in 2 ** hangende bezwaarprocedure

De Telegraaf

Hoofdsponsor: