23 september 2021 In de media

Filmpremière: Wat is er gebeurd met Abubakari Yakubu?


Supporters van Ajax en Vitesse zullen Abubakari Yakubu niet herdenken als één van de allergrootste spelers allertijden, maar toch maakte de Ghanees veel indruk. Zowel op als naast het veld. In 2017 overleed hij op 35-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Tema. Wat is er met hem gebeurd en hoe heeft het zover kunnen komen? Daar gaat de film over.

De dood van de oud-voetballer was groot nieuws in binnen- en buitenland. Uiteraard vooral in de voetbalwereld, maar het nieuws haalde bijvoorbeeld ook de televisietafels van De Wereld Draait Door en Voetbal Inside. Ondanks al die aandacht voor zijn overlijden heeft niemand ooit de doodsoorzaak achterhaald.

Familie Kok

Eveline en Adrie Kok zijn Yakubu’s Nederlandse gastouders en zij hebben hem bijna acht jaar in huis gehad. Zij willen heel graag weten wat er met hem gebeurd is. “Eigenlijk zit je te wachten op de bevestiging. Van wie dan ook, maar vanuit Ghana en vanuit Ajax bleef het stil. Er moeten mensen zijn die meer weten, maar misschien willen ze het niet naar buiten brengen. Ik hoop dat ze het ons wel willen vertellen. Zodat wij het af kunnen sluiten.”  In de film ga ik opzoek naar het antwoord.

Première

De film zal op 26 oktober 2021 te zien zijn bij Omroep Gelderland en NH Nieuws. Daarnaast zal de film de dag daarvoor ook eenmalig in de bioscoop te zien zijn. Op maandag 25 oktober in het VUE theater in Hilversum. Aansluitend aan de film vertellen een aantal hoofdpersonen en de makers van de film over het proces en is er de mogelijkheid om vragen te stellen (Q&A).

Crowdfunding

Een paar jaar geleden al hebben wij al de eerste interviews afgenomen voor deze film, maar door corona heeft het lange tijd stilgelegen. Inmiddels werken we toe naar het
einde van de film en ben ik er ook achter wat er met hem gebeurd is. Maar de allerlaatste puzzelstukjes van het verhaal liggen in Ghana. 6 oktober a.s. vertrekken cameraman Ruben van Herpen en ik naar het West-Afrikaanse land om de laatste scènes en interviews te draaien, waarna de film een paar weken later in première kan.

Voor de reis naar Ghana hadden we extra budget nodig, want de kosten voor een buitenlandproductie zitten niet in het budget inbegrepen en daarom ben ik een crowdfunding gestart. Het was voor mijzelf direct een manier om te polsen of meer mensen dit een interessant verhaal vinden. Dat bleek zo te zijn! Binnen een week hebben wij het streefbedrag van 3500 euro al opgehaald en vanuit Vitesse- en Ajax-hoek krijg ik veel positieve reacties.

In de film komen oud-teamgenoten aan het woord, trainers, journalisten, vrienden, zijn
familieleden en natuurlijk de familie Kok.

De eerste beelden die we gebruikt hebben als oproep bij de crowd fundingsactie kun je hier alvast bekijken.

Waar en wanneer is de film te zien?

Première: Maandag 25 oktober 2021, om 20.00 uur in het Vue Theater in Hilversum
(Langgewenst 20, 1211 BB Hilversum)
Tv-première: Dinsdag 26 oktober 2021, Omroep Gelderland en NH Nieuws

Filmmaker: Gerdo Vlastuin

Bron: Supportersvereniging Vitesse-Gerdo Vlastuin / Foto's: SV

Hoofdsponsor: