13 december 2012 In de media

Financial Fair Play baart club ‘enige zorgen’

Ondanks een verlies van bijna 23 miljoen euro over vorig seizoen
maakt Vitesse zich niet druk over de financiële huishouding. Suikeroom
Merab Jordania zuivert alle mogelijke tekorten uit eigen zak aan.

De invoering van het systeem van Financial Fair Play door de UEFA baart de Arnhemmers wel ‘enige zorgen’.
Vitesse, de verrassing van dit voetbaljaar, heeft over het vorige seizoen 2011- 2012 een verlies geleden van 22,7 miljoen euro. Waarschijnlijk vandaag maakt de Arnhemse club het tekort officieel bekend. Een jaar eerder kwam het netto resultaat van de club al uit op ruim 15 miljoen euro in de min.

Ondanks het tweede megaverlies op een rij is er bij Vitesse allesbehalve paniek over de financiële situatie. „Het is geen verrassing dat we op een negatief saldo uitkomen," reageert woordvoerster Ester Bal. „Vitesse is een club in opbouw. Eerst moet je investeren, voordat je dat geld weer terugverdient. Binnen de club zijn boekhouders aanwezig die weten wat ze doen en die verantwoorde risico’s nemen."

De toename van het tekort ten opzichte van een jaar eerder lijkt grotendeels toe te schrijven aan de personeelskosten. In 2009 had Vitesse nog 100 mensen in dienst, in 2011 was dat aantal teruggebracht tot 87. Maar inmiddels heeft de Arnhemse club alweer 121 fulltime personeelsleden.

Daarnaast heeft Vitesse een veel duurdere spelersgroep dan enkele jaren terug. Wilfried Bony en Jonathan Reis, voetballers van buiten de EU, zijn grootverdieners in de eredivisie.

Hoe groot het verlies op papier ook is, de cijfers lijken alarmerender dan ze in de praktijk zijn. De Arnhemmers zitten nog altijd in de veilige categorie 2 van de KNVB. Dat hebben ze vooral te danken aan Merab Jordania die – met hulp van een netwerk van externe, veelal Oost-Europese financiers – de tekorten op de balans dichtsmeert. Hoeveel geld Jordania en consorten de afgelopen jaren exact in Vitesse hebben gepompt, valt niet uit de jaarrekening op te maken. Volgens bronnen gaat het inmiddels om een totaalbedrag tussen de zestig en zeventig miljoen euro.

Wel maakt deze constructie de basis waarop Vitesse functioneert wankel. Als Jordania morgen iets overkomt, hoe worden dan de gaten in de steeds duurder wordende huishouding aangevuld? Bovendien voert de Europese voetbalbond binnenkort de regels voor Financial Fair Play in, waarbij clubs met op papier bovenmatig veel schulden geweerd kunnen worden uit de Champions League of Europa League.

De invoering hiervan baart Vitesse ‘enige zorgen’, zegt woordvoerster Bal. Het verlies uit vorig seizoen én het mogelijk ook verliesgevende huidige seizoen zullen al meewegen in de beoordeling van de UEFA. „Er moet wel iets gebeuren," is daarom de reactie. „Niet voor niets is kort geleden een nieuwe commercieel directeur (Peter Gansier, red.) aangesteld. Hij heeft onder meer als taak voor een nieuwe hoofdsponsor te zorgen en ook andere inkomsten te genereren. Te denken valt bijvoorbeeld aan het vermarkten van ons nieuwe trainingscomplex."

In de beoordeling voor Financial Fair Play wordt geen rekening gehouden met mensen als Jordania, die elk tekort aanvullen. Om dat neergelegde geld toch op de balans te krijgen, is wel een boekhoudkundig trucje te verzinnen.

Jordania en andere geldschieters zouden hun geld bijvoorbeeld aan een hoofdsponsor kunnen overmaken, die het vervolgens weer doorsluist naar Vitesse. Waarschijnlijk is het geen toeval dat Vitesse met Russische of aan Rusland gelieerde bedrijven (zoals oliemaatschappij SOCAR uit Azerbeidzjan) praat om de shirtsponsor te worden.

Dat Vitesse momenteel meestrijdt om de prijzen, is belangrijk voor de financiële huishouding. Gezien de huidige prestaties verwacht de Gelderse club in de tweede helft van het seizoen meer inkomsten uit de recettes van de wedstrijden in het Gelredome te genereren. Bovendien komt er door het nieuwe televisiecontract met Eredivisie Live meer geld binnen uit de media-inkomsten.

AD

Hoofdsponsor: