Flitsverkoop Vitesse mogelijk strafbaar
Voor 4 miljoen euro verkocht enig aandeelhouder en voormalig Afab-baas Maasbert Schouten op 16 augustus 100 procent van de aandelen Vitesse aan de Georgische zakenman en oud-voetballer Merab Jordania. De KNVB vertrouwt die transactie niet en laat door forensische experts onderzoeken of Jordania's geld niet afkomstig is uit witwassen, wapenhandel of van Chelsea-baas Roman Abramovich (want in twee clubs tegelijk geld steken is verboden).
Geen bezwaar
FTM onderzocht de verkoop van Vitesse en constateerde dat vrijwel niemand in en om de club echt iets van de achtergrond en motieven van Jordania lijkt te weten. De vraag die daarom rijst: wat wisten de mensen die direct voor de verkoop van de club verantwoordelijk waren? Wat wist Maasbert Schouten van Jordania?
Schouten laat daarop aanvankelijk in een reactie per mail weten: “We deden zelf onderzoek naar hem. Daarnaast hebben een zeer gerenommeerd advocatenkantoor en een notariskantoor onderzoek verricht.” Daaruit kwam volgens Schouten geen enkel bezwaar voor een overname naar voren.
Als we vragen hoe dat onderzoek dan precies gedaan is, antwoordt Schouten: “Pas nadat de herkomst van de gelden door de notaris is geverifieerd en de uitkomst hiervan positief was, zijn de gelden naar mijn rekening overgemaakt. Anders had ik het bedrag (uiteraard) ook niet eens willen ontvangen.”
Opmerkelijk: over eigen onderzoek of onderzoek door advocaten naar het geld van Jordania rept hij niet meer.
'Geldstroomonderzoek nodig'
We besluiten de lezing van Schouten – de notaris gaf groen licht dus alles is oké – aan enkele financiële experts voor te leggen. Forensisch accountant Aart Bloemheuvel laat daarop weten dat het controleren van de herkomst van Jordania's geld in de praktijk alleen mogelijk is door middel van uitgebreid forensisch onderzoek.
“Om achter de herkomst van het geld te komen is een klassiek geldstromenonderzoek nodig, in dit geval in Oost-Europa.” Forensisch onderzoeker Cees Schaap deelt die mening en legt uit waarom dat nodig is: “Dat geld gaat via talloze vennootschappen, waarbij heel moeilijk is vast te stellen wie daar achter schuil gaan.”
En volgens de experts is het onwaarschijnlijk dat een notaris zulk onderzoek doet of laat uitvoeren. In de praktijk gebeurt dat nooit. De wettelijke plicht van een notaris om de herkomst van geld te controleren is zeer beperkt: een garantie dat het geld van een betrouwbare bank in Georgië afkomstig is, is genoeg. Waar het geld dan echt vandaan komt of wie erachter schuil gaan, weet een notaris daarmee niet.
Strafbaar
Op de vraag aan Schouten of Vitesse of de betrokken notaris zelf zo'n forensisch onderzoek heeft ingesteld, blijft het vervolgens stil. Vanaf dat moment is Schouten plotseling niet meer bereikbaar voor commentaar. Bloemheuvel twijfelt: “Als Vitesse dat gedaan heeft zou ik graag het rapport eens lezen.”
Het lijkt er dus toch op dat Vitesse geen forensisch geldstromenonderzoek heeft laten doen. Volgens de experts kan dat strafbaar zijn. Schaap: “Het accepteren van geld met een onbekende herkomst is in Nederland een strafbaar feit. Je moet kunnen uitsluiten dat het gebruikt wordt voor witwassen of terrorisme.”
Conclusie: de verkoop van de club zou voor Schouten en Vitesse nog wel eens een vervelend staartje kunnen krijgen. Zeker als uit het KNVB-onderzoek naar voren zou komen dat Jordania's geld niet 'brandschoon' is, zoals de Georgiër zelf beweert. Jordania wilde zelf niet reageren.