28 mei 2020 In de media

FOX over stadiongeluiden-experiment: ‘Onze collega’s zijn tevreden’

Het was een opvallende toevoeging tijdens de Bundesliga-midweek op FOX Sports: gejuich na doelpunten, ontzetting na een blunder, gefluit als de uitspelende club aan de bal is, applaus na een lange rush en een uit het vuur gesleepte corner.
De Duitse wedstrijden in lege stadions werden deze week voor het eerst opgefleurd met kunstmatige stadiongeluiden en dat zal voorlopig ook het geval blijven: misschien volgt na 1 september ook de Eredivisie.

De vuurdoop van dinsdagavond – tijdens Der Klassiker tussen Borussia Dortmund en Bayern München – werd positief ontvangen door het publiek. FOX Sports wijst tegenover VoetbalPrimeur op de resultaten van de Twitter-poll, die ruim 2800 stemmen heeft opgeleverd. Liefst 80,1 procent van de stemmers toonde zich enthousiast over de toevoeging van stadiongeluiden.

Het experiment van dinsdagavond kreeg al vervolg tijdens de wedstrijden op woensdag: ook komend weekend zullen er weer stadiongeluiden te horen zijn tijdens het Bundesliga-programma. "Voor zover wij weten zijn de collega's van Sky Deutschland – die het toegevoegde geluid produceren – zeer tevreden", bevestigt een zegsman van FOX. "De Bundesliga heeft inmiddels laten weten dat vooralsnog alle wedstrijden die worden gespeeld op zaterdag en op zondag het toegevoegde geluid meekrijgen in de registratie."

Stadiongeluiden in de Eredivisie?

Zal het Bundesliga-voorbeeld van het 'nieuwe normaal' navolging krijgen in de Eredivisie? Als de competitie hier na 1 september weer gaat beginnen, zal dat hoogstwaarschijnlijk ook zonder publiek moeten gebeuren. Dat ook Eredivisie-wedstrijden van extra sfeer worden voorzien voor de tv-kijker, is niet ondenkbaar.

Rechtenhouder FOX sluit het in ieder geval niet uit. "We zijn blij dat we bij de Bundesliga en andere sporten kunnen meekijken hoe zij wedstrijden zonder publiek op tv brengen." De ervaringen uit de Bundesliga zullen zeker meegenomen worden in de voorbereiding op de nieuwe Eredivisie-jaargang. "We horen en zien alles en dat gaat ons de komende maanden helpen om – in overleg met alle betrokkenen – het komende Nederlandse voetbalseizoen op de best mogelijke manier voor de supporters in beeld te brengen."

 

Rechtenhouder FOX sluit het in ieder geval niet uit. "We zijn blij dat we bij de Bundesliga en andere sporten kunnen meekijken hoe zij wedstrijden zonder publiek op tv brengen." De ervaringen uit de Bundesliga zullen zeker meegenomen worden in de voorbereiding op de nieuwe Eredivisie-jaargang. "We horen en zien alles en dat gaat ons de komende maanden helpen om – in overleg met alle betrokkenen – het komende Nederlandse voetbalseizoen op de best mogelijke manier voor de supporters in beeld te brengen."

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: