24 juni 2024 In de media

Franke sluit cruciale deal met Parry, KNVB beslist dinsdag over licentie Vitesse

ARNHEM – Komt het nog goed met Vitesse of ontstaat er toch weer een onverwachte wending? Niemand weet het en alles lijkt mogelijk in deze unieke zaak. Zeker is dat een Houdini-act nodig is om de licentie te behouden en zo de club levend te houden. Die wonderbaarlijke ontsnapping komt wel steeds dichterbij. Met dank aan Guus Franke uit Ewijk. Hij heeft een akkoord gesloten met Coley Parry. Vitesse wil dat nog niet bevestigen.

Franke werkt met een team van deskundigen achter de schermen aan een bijzonder reddingsplan voor Vitesse. Hij ziet potentie. De in Ewijk geboren ondernemer heeft er heel veel geld voor over om de Arnhemse club uit het slop te trekken en weer gezond te maken. Maar ook weer niet ten koste van alles.

Zeker is namelijk nog steeds niets. Alle partijen rondom het noodlijdende Vitesse weten ook dat het nog een hels karwei wordt om Vitesse weg te loodsen van de afgrond. De schuldenlast is gigantisch en crediteur Coley Parry ging voor het maximale om zijn investeringen terug te krijgen.

Gunstige deal voor Parry gesloten
De Amerikaan pokerde en speelde de onderhandelingen bikkelhard met veel risico. Maar met Franke is nu toch echt een overeenkomst gesloten. In een deal die bestaat uit terugbetalingen in termijnen is er een principeakkoord bereikt met schuldeiser Parry. Hij krijgt volgens bronnen bijna al zijn geld terug. Er stond een schuld uit bij Vitesse van meer dan 14 miljoen euro.

De doorbraak is te danken aan investeerder Franke (48), directeur en oprichter van Axiom Partners dat zijn hoofdvestiging in Zwitserland heeft. Daar woont de beoogde eigenaar van Vitesse ook al jaren. In zijn jongere jaren bezocht hij regelmatig wedstrijden in Arnhem.

Goedkeuring van onafhankelijke commissarissen
De volgende stap is dat Franke met Vitesse tot overeenstemming moet komen om daadwerkelijk aandeelhouder te worden. Of beter gezegd, de nieuw aangestelde commissarissen dienen hun goedkeuring te verlenen aan een overdracht van de aandelen naar de 48-jarige Gelderlander.

Die commissarissen werden aangesteld door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam omdat zij geen verleden mochten hebben met Vitesse. Dat was ook een eis van de licentiecommissie van de KNVB, die maandagavond bijeen komt om zich te buigen over de zeer gecompliceerde zaak die Vitesse al maanden in zijn greep houdt.

Uitbraak oorlog
In Zeist, waar de KNVB gehuisvest is, wordt zelfs gesproken van een ‘uitzonderlijke en unieke’ situatie. Vitesse draagt een schuldenlast met zich mee van bijna 19 miljoen euro die in rap tempo opliep toen de Russen de aandelen in de verkoop deden na het uitbreken van de oorlog met Oekraïne. Was die oorlog er niet gekomen, dan had Valery Oyf waarschijnlijk nog steeds aan de touwtjes getrokken bij Vitesse.

Vanaf het moment dat de Russen zich wilden terugtrekken, werden ook de gigantische tekorten die jaarlijks ontstonden niet meer gedicht. Inmiddels zijn er enorm veel partijen bij het proces betrokken, allemaal met hun eigen belangen. Dat zorgt voor een hoge mate van complexiteit.

Door de dure huishouding bij Vitesse en een overschot aan personeel kwam de club al snel in grote problemen. Die zijn inmiddels zo groot dat de rekeningen niet of nauwelijks meer betaald kunnen worden. Ook daar hoopt Vitesse binnenkort op een financiële injectie van Franke.

Niet Vitesse bepaalt, maar anderen
In het voordeel van Vitesse is niet direct dat de onafhankelijke commissarissen voor een groot deel de dienst uitmaken achter de schermen. Zij bepalen, net als de licentiecommissie, veel. Samen met de Stichting Vitesse voor Altijd, onder leiding van voormalig voorzitter van Ajax John Jaakke, beslissen zij over het lot van de club uit 1892.

Uitstel door nieuwe informatie
Dinsdag komt de licentiecommissie met een oordeel. Het besluit wordt iets uitgesteld omdat Vitesse nog nieuwe stukken heeft aangeleverd. Ook speelt de afgeronde deal met Parry een grote rol. In principe trekt de KNVB de licentie eerst in omdat er nog steeds veel moet gebeuren bij Vitesse. Maar dankzij Franke is nu een cruciale stap gezet.

De KNVB wil niet meer dat Parry nog enige grip houdt op Vitesse. De licentiecommissie keurde een overname door de Amerikaan tot tweemaal toe af. Als de Arnhemse club dinsdag te horen krijgt dat de licentie wordt ingetrokken, is een gang naar de beroepscommissie mogelijk.

Op die manier koopt Vitesse tijd. Half juli wil de KNVB duidelijkheid hebben omdat de competitie enkele weken later alweer begint. Vitesse is al wel opgenomen in het schema.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: