27 juni 2016 In de media

Fraser maakt ‘bliksemstart’ bij Vitesse

„Een bliksemstart, een flitsend begin.” Henk Fraser somde de gehoorde woordspelingen even op, nadat zijn eerste training als eindverantwoordelijke bij Vitesse binnen een half uur definitief werd afgeblazen vanwege de onweersbuien boven Papendal.
Desondanks kan de van ADO Den Haag overgekomen hoofdtrainer al met een vrij gerust gevoel toeleven naar de competitiestart. De selectie van Vitesse is al zo goed als compleet, alhoewel een vertrek van Valeri Qazaishvili – de Georgiër zegt toe te zijn aan een stap hogerop – of Milot Rashica niet ondenkbaar is.  

„Het is heerlijk om nu al met 22 spelers op het veld te staan”, bekende Fraser na de ultrakorte eerste training. Hij beseft als geen ander dat er bij een club als Vitesse prestaties worden verwacht. „Ik denk liever in ambities dan in doelen. Het moet een ambitie zijn om ons te kwalificeren voor de play-offs, Europees voetbal te halen en bij de eerste vijf te eindigen. Daar moeten we voor gaan.”

Inspirator
Fraser wil een inspirator te zijn voor de verjongde selectie van Vitesse, met onder anderen nieuweling Navarone Foor. „Aan de kwaliteit ligt het niet. Maar het gaat erom dat de spelers echt willen. Dat het in hun hoofd goed zit, dat ze met hun hart spelen. Kijk naar Messi, Ronaldo en Ibrahimovic, die er alles aan hebben gedaan om de top te halen. Aan het einde van de rit zal een deel van de groep mij een goede trainer vinden en anderen misschien denken: ‘wat is dit voor een idioot?’. Maar uiteindelijk bepalen ze zelf wie er speelt.”

Leicester City
Wat die instelling betreft, is Fraser bij aanvoerder Guram Kashia zeker aan het goede adres. Het boegbeeld van de club is vastbesloten om het teleurstellend verlopen vorige seizoen – Vitesse liep de play-offs nipt mis – weg te spoelen. „Als Leicester City de Premier League kan winnen, Atletico Madrid de Champions League-finale haalt en wij met Georgië vlak voor het EK Spanje verslaan in Madrid, ga je mij niet vertellen dat Vitesse de Europa League niet kan halen”, aldus Kashia, die zich heeft voorgenomen persoonlijke gesprekken te voeren met zijn medespelers over de doelen voor dit seizoen.

„In de eredivisie ligt alles zo dicht bij elkaar. Er is geen een club die twee of drie keer beter is dan Vitesse. En ik hoop echt dat de clubs in Europa het goed doen, want dat is goed voor het Nederlandse voetbal. De kans dat bijvoorbeeld AZ en Heracles dan een fout maken in de competitie is dan misschien ook groter. Voor ons is dat dus ook voordelig…”
 

Telegraaf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: