1 mei 2017 In de media

Fraser voor eeuwig held in Arnhem

Henk Fraser is de meest succesvolle trainer ooit van Vitesse. ‘Ik voel me ineens onwijs goed’, zegt hij. Het relaas van de winnaar in De Kuip.
Hij lacht, hij grapt, hij ginnegapt. Henk Fraser staat in de catacomben van De Kuip de pers te woord. Met hier en daar een kwinkslag. Hij omarmt aanvoerder Guram Kashia, hij lacht naar Kevin Diks. Deze avond is Vitesse één grote blije familie. Met de trainer als trots kopstuk.

Fraser (50) ziet de humor wel in van de conclusie na een enerverende bekerfinale in Rotterdam. Hij is nu officieel de meest succesvolle trainer van Vitesse, ja. ,,Dit is de eerste prijs in de clubgeschiedenis”, antwoordt Fraser gevat. ,,Ik voel me nu ineens onwijs goed.”

Weddenschapverslaving
De rekening van het succes betaalt hij wel. Hij gaat ‘binnenkort’ met geel geverfd haar door het leven. Eén dag. Het gevolg van de weddenschapverslaving van Kashia. Fraser zit er niet op te wachten, maar nu is alles even goed.

,,Ik heb nu vijf keer de beker gewonnen (waarvan vier keer als speler van Feyenoord, LL). Ik heb er nu echt meer van genoten dan voorheen, om eerlijk te zijn. Ik heb genoten van het verblijf in Huis Ter Duin (hotel in Noordwijk, LL). Ik heb genoten van onze buschauffeur, die uitstekend de weg kent en ons perfect hier naartoe heeft geleid. Ik heb genoten van de politiebegeleiding. Vijf man. Ze hebben hun werk perfect gedaan. En dan kom je hier binnen en ziet die supportersschare. Dat is echt geweldig.”

Hoogspanning
In die finale gaat ook de coach door een maalstroom aan emoties. ,,We zijn zo rustig mogelijk met de finale omgegaan”, vertelt Fraser. ,,Alles er omheen stond onder hoogspanning. En die hadden wij vervolgens in de eerste helft ook. We gingen uitstekend mee in die spanning, zal ik maar zeggen. Daarom heb ik in de rust aangegeven rustig te blijven. In balbezit moesten we meer rust hebben. Het was knap dat we in de eerste helft in de wedstrijd zijn gebleven. In de tweede helft hebben we AZ het vuur aan de schenen gelegd. Niet dat we goede voetbalden. Maar we hadden meer balbezit.”

En Vitesse heeft Rickygoal. Het Arnhemse Fantoom. Je ziet hem niet, maar hij is er wel. ,,Dat is de beste omschrijving voor hem”, oordeelt Fraser. ,,Hij kan scoren uit het niets en is heel erg belangrijk voor ons.”

Voor Vitesse is de prijs dan eindelijk binnen. Er valt een last van ieders schouders. Die 125 jaar zonder trofee is stiekem toch een loden last geweest. ,,Het keiharde werken heeft zich uitbetaald”, stelt Fraser. ,,Ik ben vaak kritisch op die gasten geweest. Maar ze hebben er hartstikke hard voor gewerkt. Zij hebben dit ook echt verdiend.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: