25 oktober 2016 In de media

Fraser wil af van ‘belabberde bekerstatistieken’

Vitesse-trainer Henk Fraser ziet het bekerduel met RKC Waalwijk als een kans om zijn bekersucces als speler een vervolg te geven in zijn rol als trainer. De Arnhemmers nemen het woensdagavond om 20.00 uur in eigen huis op tegen de Brabanders.
Van onderschatting zal geen sprake zijn bij Vitesse, dat op jacht gaat naar een plek in de achtste finale. Overdreven veel wijzigingen in de opstelling voert Fraser vermoedelijk niet door. 'Ik hoor van spelers altijd dat ze vertrouwen willen voelen van een trainer, maar dat moeten ze dan wel afdwingen. Veel wisselingen heb ik niet echt overwogen. Alleen als het gaat om spelers die écht duidelijk aan de voordeur kloppen', zei hij tijdens zijn perspraatje.

Fraser zelf mag met recht een cupfighter genoemd worden: hij won de beker met Feyenoord maar liefst vier keer. In 1991 maakte de huidige Vitesse-trainer in de halve finale de enige treffer tegen PSV, waarna de Rotterdammers in de finale met 1-0 te sterk waren voor BVV Den Bosch. Een jaar later won Feyenoord met 3-0 van Frasers oude werkgever Roda JC, waarna het in 1994 en 1995 met 2-1 te sterk was voor respectievelijk NEC en FC Volendam.

Dat gegeven tovert een glimlach op het gezicht van Fraser. 'Ik ben trouwens blij dat je begint over mijn statistieken als speler, want als trainer zijn mijn statistieken in het bekertoernooi belabberd.' Met ADO Den Haag verloor Fraser met penalty's van achtereenvolgens van SC Genemuiden en Almere City FC. 'Ik speelde in die tijd in een ploeg die iedere wedstrijd benaderde als finale', verwijst hij naar zijn actieve carrière bij Feyenoord. 'Dat vraagt een bepaalde instelling, die probeer ik mijn spelers wel bij te brengen.'

Teruggrijpen op het verleden om zijn spelers te motiveren, doet Fraser overigens niet graag. 'Ik vertelde laatst nog tegen de spelers hoe knap en atletisch ik vroeger was, maar toen begon Sheran Yeini keihard te lachen. Maar zonder gekheid: die jongens zijn absoluut overtuigd van het belang van deze wedstrijd. Het is een cliché, maar de beker is de kortste weg naar Europees voetbal. Vitesse is bovendien al behoorlijk lang niet ver gekomen in de beker. Aan ons dus de taak om dat te doorbreken.'
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: