25 januari 2017 In de media

Fraser wil liefst geschiedenis schrijven met Vitesse

Eeuwige roem vraagt om grote offers. Brutaliteit, lef, passie en strijdlust. Henk Fraser probeert als ervaringsdeskundige Vitesse deze dagen te doordrenken met bekerkoorts.
De mooiste overwinningen in de sportarena zijn voorbehouden aan de underdog. Dat levert heroïsche verhalen en anekdotes op. Voetbalsprookjes, waarbij de grenzen van de realiteit nog wel eens vervagen. Boeken vol proza en soms zelfs poëzie.

Henk Fraser (50) wil dit seizoen zíjn erfenis neerleggen bij Vitesse. In Arnhem zit de prijzenkast vol met stof en spinnenwebben. Nog nooit is de landstitel veroverd. En nimmer is de beker gewonnen. De coach weet dat in Gelderland voetbalgeschiedenis valt te schrijven. De KNVB-beker biedt een gouden kans.

,,Maar daarvoor moet wel alles opzij", zegt de trainer stellig. ,,Alles moet kloppen."

Daar valt geen speld tussen te krijgen. Vitesse staat morgen in de kwartfinale tegenover Feyenoord. Collega Giovanni van Bronckhorst en zijn selectie komen als koploper van de eredivisie naar GelreDome. De Rotterdamse equipe is favoriet voor een plek in de halve finale.

Feyenoord is niet voor niets de bekerhouder. ,,Maar dat zegt niet alles", stelt Fraser. ,,Dit is een wedstrijd op zich. Eén finale. Daarin spelen allerlei factoren mee. Het gaat erom je in één wedstrijd helemaal leeg te spelen."

Vier finales

Fraser kent de materie. In zijn tijd als Feyenoorder, van 1990 tot 1999, heeft hij vier bekerfinales gespeeld. ,,En vier keer heb ik ook gewonnen. In 1991, 1992, 1994 en 1995. Het zijn hoogtepunten uit mijn carrière."

Legendarisch is zijn goal in de halve finale van 1991 tegen PSV. Een parallel met 2016 is eenvoudig te trekken. In die dagen is PSV de top, met Romario in de spits. In de competitie slacht de Brabantse club Feyenoord met 6-0 af. Maar in de beker zorgt Fraser voor de enige treffer.

,,Die zege was een stunt", vertelt Fraser. ,,PSV met Romario was zó goed. Ik heb die 6-0 in de competitie niet meegemaakt, anders had ik het einde niet gehaald. Ik denk wel dat daardoor in de beker sprake was van onderschatting bij PSV."

Een zege voor Vitesse is nu ook een stunt, weet Fraser. ,,Van de top drie heeft Feyenoord tegen ons het meest indruk gemaakt. Tegen Ajax (1-0 verlies, LL) hadden we voor rust op voorsprong moeten komen en PSV (2-0 nederlaag) verdedigde gewoon erg goed. Van Feyenoord (3-1 verlies) ging continu dreiging uit", stelt Fraser.

,,Daarmee is er nu respect van onze kant, maar van ontzag is geen sprake. Tegen Feyenoord maakten we ook blunders (Kelvin Leerdam en Kosuke Ota). We deden gewoon lange tijd heel goed mee. Voor een stunt is brutaliteit vereist. Het is maar één wedstrijd. Daarin kan heel veel. En er ligt uiteindelijk een mooie prijs klaar. De eerste prijs in het bestaan van Vitesse."
 

 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: