28 april 2017 In de media

Fraser: ‘Fifty-fifty. En toch gaan wij winnen’

Hij heeft als keiharde prof alles gewonnen. Vier bekers en de landstitel met Feyenoord.
Oude grond, De Kuip, moet Henk Fraser nu zijn eerste prijs in het trainerskostuum opleveren.

De bewondering spat van zijn ogen. Het jochie zal een jaar of zeven zijn. Misschien acht. Aan de andere kant van het raam ziet hij Henk Fraser, dé trainer van Vitesse. Hij glundert en hij glimt. En hij zwaait spontaan naar de coach, die onderuitgezakt zit in het spelershome op trainingscomplex Papendal.

Fraser (50) zwaait terug en ziet een blik van trots en ontroering bij de jonge fan. Het seizoen loopt ten einde en de Surinamer is in Arnhem helemaal in zijn element. ,,Ik kende de club ook van buiten. Beïnvloed door externe partijen dacht ik in te stappen bij een kille club. Ik ben blij dat ik Vitesse heb leren kennen. Het beeld is verkeerd. Dit is een warme club, bijna familiair. De band met de leiding en de spelers is geweldig. Ik geniet enorm."

De coach heeft een klik met zijn selectie. ,,De groep is dit seizoen waanzinnig goed bezig", vindt Fraser. ,,Er staat echt een team. Een eenheid. In veel doet me dat herinneren aan Feyenoord in de jaren negentig. Maar daarom vreet het aan me dat ze hier accepteren als ze elkaar een klote bal geven in de wedstrijd. Of dat er een doodschop wordt gegeven en niemand reageert. Dat is een facet waarin ze zich nog kunnen onderscheiden. Ze gaan zo ontzettend goed om met elkaar. Maar ze moeten ook voor elkaar opkomen en elkaar de waarheid zeggen. Dat is nóg een stap extra."

Fraser heeft zich dit jaar bij Vitesse ontwikkeld. Als trainer herinnert hij in niets aan de terriër van Feyenoord. Aan het scheermes op voetbalschoenen. Fraser is een gentleman, maar wel één met bokshandschoenen. In de kleedkamer kan hij helemaal uit zijn plaat gaan. Verbijsterd door de apathie bij 'die gasten'.

,,Dan vertel ik waar het op staat, ja. In de rust van de bekerwedstrijd tegen Jodan Boys ben ik tekeer gegaan. Omdat deze groep zo veel beter kan. Ja, ook tegen Jodan Boys. Het gaat niet om de naam of faam van de tegenstander. Het gaat om intrinsieke motivatie."

Voor de bekerfinale is de donderspeech niet nodig. Bij Vitesse is alles al twee maanden gericht op de eindstrijd in Rotterdam. Niet dat de spelers er veel van gemerkt hebben. ,,Die hebben we juist ver van De Kuip gehouden. Maar voor de staf en de club staat al sinds begin maart alles in het teken van de bekerfinale. Natuurlijk overschaduwt de finale alles. Dat is niet tegen te houden. Daarom vind ik het ook knap hoe de groep door de competitie is getrokken. Het voetbal en het resultaat was niet altijd even goed, maar we staan er toch aardig voor."

Aardig, maar meer ook niet. ,,Ik ben een veeleisende trainer, ik had gehoopt dat de ontwikkeling van het team sneller zou zijn gegaan. Glooiingen in de prestatiecurve horen bij de subtop. Kijk naar AZ, naar Heerenveen en FC Twente. Maar er had meer in gezeten. Dat trek ik me dus ook aan. Ik ben in alles eindverantwoordelijk."

In De Kuip moet het beste Vitesse van dit seizoen staan. ,,Ik heb met Feyenoord succes meegemaakt. Dat werkt verslavend. Die eerste beker was speciaal. Dat is nu net zo. Vitesse is in de ban van de finale. Dit is voor de club zó groot. Er gaan ruim tweehonderd bussen naar Rotterdam, 18.500 supporters. De brug is geel gekleurd. Ik droom ook van die beker. Als eerste trainer bij deze club, na 125 jaar, de cup winnen. Dat zou waanzinnig zijn."

Alleen AZ staat succes nu nog in de weg. ,,AZ is meer gewend grote wedstrijden te spelen. Europees. Maar er staan twee gelijkwaardige teams in het veld. De kansen zijn fifty-fifty. En toch gaan wij winnen."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: