8 augustus 2016 In de media

Fraser: ‘Van Wolfswinkel in het veld een goede hulp voor mij’

Henk Fraser bekende met de nodige zenuwen naar zijn officiële debuut bij Vitesse toegeleefd te hebben.
"Ik voelde wel wat spanning. Normaal heb ik meer rust, maar als ik zenuwachtiger ben, ga ik meer lachen."

Die brede grijns stond na de eclatante zege op Willem II nog op zijn gelaat. "Maar nu van blijdschap", verklaarde de hoofdtrainer. "Ik vond ons begin nerveus. Het was onrustig en in die fase kwamen we nog goed weg ook."

Waar de thuisploeg steeds dichter bij een treffer kwam, sloeg Van Wolfswinkel toe. Na ruim twintig minuten navigeerde hij Vitesse naar de overwinning door bij een halve kans uit een moeilijke hoek raak te schieten. "Daar helpt Ricky er ons doorheen", vond Fraser. "Die goal zorgde voor onrust bij Willem II en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt."

Willem II-doelman Kostas Lamprou hielp Vitesse een handje door grof te blunderen bij een rollertje van Valeri Qazaishvili. Nathan reageerde in drie minuten twee keer alert en tilde de score naar 0-4. Fran Sol maakte er na rust koppend 1-4 van.

Van Wolfswinkel stelde Vitesse in meerdere opzichten gerust. Niet alleen toonde hij in Tilburg aan het scoren nog niet te zijn verleerd, ook zijn loopvermogen is ondanks drie improductieve jaren waarin hij weinig speelde nog dik in orde. Van Wolfswinkel sleurde in Tilburg negentig minuten lang.

"Zhang en Dauda werken ook heel hard, maar zij beseffen ook dat Ricky het afjagen bijvoorbeeld nog beter beheerst omdat hij op andere plekken is geweest. Hij kiest nog beter de juiste momenten", weet Fraser.

De nieuwe spits van Vitesse was de laatste jaren, zij het veelal als reserve, actief in Engeland, Frankrijk en Spanje. "De laatste keer dat ik een volledige competitiewedstrijd speelde? Poeh, dat moet ik even googelen", lacht Van Wolfswinkel. "In Engeland heb ik vooral veel opgestoken. Daar moet je altijd keihard werken. In de omschakeling heb ik daar heel veel opgepikt wat ik nu kan overbrengen."

In de rust stapte Van Wolfswinkel op uitblinker Mitchell van Bergen af. "Ik zei tegen hem: 'Je bent zestien, maar je mag je bek wel lostrekken. Je krijgt veel te weinig ballen'. Ik heb dat in mijn eerste periode bij Vitesse ook gehad."

Fraser prijst zich gelukkig met de aanvalsleider, die hem nu al goals, balans en extra routine in de voorste linie bezorgt. "Hij ligt meteen goed in de groep. De buitenlandse competities hebben hem geslepen. Dat maakt hem in het veld een goede hulp voor mij. Als speler steek je meer op van je teamgenoten. Daar luister je meer naar. Dat had ik als speler ook, maar dat maakt Ricky nog geen betere trainer", besluit Fraser na zijn droomstart met een knipoog.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: