14 juli 2016 In de media

Fraser: ‘Ik sta voor het compacte’

De contouren van het nieuwe Vitesse worden in Slovenië langzaamaan zichtbaar.
Trainer Henk Fraser houdt veelal vast aan het werk van zijn voorgangers en voegt daar vooral het element 'compact staan' aan toe.

De Hollandse school verloochenen zal Fraser naar eigen zeggen nooit doen. ,,Maar", legt de Vitesse-coach uit. ,,Wij zijn in Nederland, ik zou bijna zeggen tot op het naïeve toe, opgeleid in het aanvallende voetbal. Wij hebben onze eigen voetbalcultuur en die heeft ons heel veel opgeleverd. Ploegen als Barcelona, AC Milan en Manchester United hebben met Kluivert, Seedorf en Van Nistelrooy de allerbeste spelers van de wereld gehad door onze manier van opleiden.

Ik vind dat wij altijd in dat gedachtegoed moeten blijven denken. Daarom wil ik ook dicht bij hetgeen blijven wat door er door mijn voorgangers is ingebracht bij Vitesse. Daar waar mogelijk naar voren voetballen en aanvallen. Maar ik denk ook dat elke trainer daarin zijn deel wil toevoegen en de ploeg op zijn manier nog sterker te maken." 

In Maribor loopt Fraser tijdens de partijen op de trainingen van Vitesse door het veld om zijn accenten erin te gieten. Hij benadrukt dat zijn team zonder bal altijd en overal op het veld als een soort accordeon in elkaar schuift. Fraser: ,,Ik denk dat ik niet veel moet afwijken van wat zij al goed beheersen. Alleen ik probeer ze er wel op te wijzen dat het cruciaal belang is dat je compact staat. Dat is ook waar ik voor sta. En die wijsheid heb ik niet alleen van mezelf maar dat zie je tegenwoordig bij alle topploegen.

Iedereen probeert je dan in zo'n hokje te duwen. Maar ook Real Madrid zag je in de Champions League-finale fases de bal hebben en aanvallen en fase compact staan omdat ze teruggedrongen werden. Ik ben er wel mee bezig nu dat de spelers herkennen dat ze niet negentig minuten lang vol druk kunnen zetten."
 

Gelderlander / Foto’s

Hoofdsponsor: