22 augustus 2012 In de media

Fred Rutten blijft de media wantrouwen

Het blijft een ongelukkig huwelijk tussen Fred Rutten en de pers. De competitie is nog nauwelijks begonnen of hij heeft alweer de zender Eredivisie Live op het verkeerde been gezet.
Zijn werkgever Vitesse is nota bene zelf aandeelhouder van de zender.

Bij de vorige clubs waar de trainer werkte, waaronder FC Twente en PSV, gold hij als een totale controlfreak die elke perspublicatie vooraf wilde lezen en waar hij uitspraken of passages hem niet zinden ook eigenhandig corrigeerde. Alsof zijn spelers kleuters zonder eigen mening zouden zijn.

Rutten heeft de media altijd al gewantrouwd in zijn trainersloopbaan. Als coach van Vitesse lijkt hij direct weer het zelfde pad ingeslagen te zijn. In Arnhem moeten ze daar flink aan wennen. Zo open als zijn voorganger John van den Brom was, zo gesloten is Rutten naar buiten toe.

Vitesse was altijd een van de meest toegankelijke clubs van de Eredivisie. Het mediabeleid was een van de weinige delen van de club die wel goed werkten. Vooruitstrevend ook. Zo mochten de camera’s van Eredivisie Live, de televisiezender van de clubs, filmen in de kleedkamer. Die mensen stonden dan ook vreemd te kijken bij de eerste wedstrijd van het seizoen. Rutten heeft dat meteen verboden.

 

Bij alle clubs geeft de assistent-trainer direct na de eerste helft kort een analyse voor de camera. Ook hieraan heeft Rutten een einde gemaakt. Tot onvrede van de leiding van Eredivisie Live. ‘Maar we kunnen en willen niemand, dus ook Fred Rutten en zijn staf niet, dwingen om via Eredivisie Live te communiceren met de achterban van Vitesse’, laat persvoorlichter Maarten van Rooijen van de zender weten. ‘Of het onprofessioneel is? Dat is aan Vitesse. Wij maken er verder geen punt van, we willen gewoon zo goed en uitgebreid mogelijk verslag doen van de wedstrijden van alle achttien Eredivisieclubs. Dus ook van Vitesse. Hopelijk krijgen we daar de gelegenheid toe.’

Alleen op vrijdag, tijdens het traditionele persuurtje, beantwoordt Fred Rutten achter een tafel vragen van verslaggevers. Voor kranten- en radiomensen die Vitesse dagelijks moeten coveren, wordt het werk schier onmogelijk gemaakt.

Ester Bal is bij Vitesse verantwoordelijk voor de persvoorlichting. Zij zegt: ‘Elke trainer brengt zijn eigen persoonlijkheid mee. En Fred Rutten is anders dan John van den Brom, zoals die weer anders was dan zijn voorganger. Ons persbeleid is op hoofdlijnen hetzelfde. Dit gaat alleen over nuanceverschillen. Iedere trainer heeft zijn eigen werkwijze, dat lijkt me niet meer dan normaal. Hij wil meer structuur en op gezette tijden persmomenten.’

Voetbal International magazine week 34 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: