30 september 2012 In de media

Fred Rutten went aan de eigenaar van Vitesse

Vaak is er gelachen om ‘handelshuis’ Vitesse en hun gekke Georgische eigenaar, maar voorlopig staat de ongeslagen club keurig tweede.
‘Van een gelijkspel is ook Jordania doodziek’

Amper drie maanden in Arnhemse dienst trekt trainer Fred Rutten de eerste conclusies: „Ik heb aan Jordania moeten wennen en hij aan mij."

Na het gelijkspel tegen Heracles zei u dat Vitesse geen kampioenskandidaat is. Wel al een topclub?
Fred Rutten: „Vitesse is een topclub in wording, maar is het nog niet. Wel is deze club in de toekomst in staat zich in de top te nestelen. Daar een tijdspanne aanplakken is moeilijk. In elk geval zullen binnen een jaar heel veel voorwaarden om in de top te acteren gecreëerd zijn."

Hoeft de trainer van Vitesse maar te roepen en het wordt geregeld?
„Als trainer wil je op de korte termijn presteren. Maar ik heb er begrip voor dat de club afgelopen maand met het oog op de toekomst twee jonge spelers aantrok. Bijvoorbeeld Aksentijevic maakt ons niet direct sterker. Liever had ik nog iemand er bij van het kaliber Theo Janssen, een speler die ons direct helpt. Maar ik kan leven met de zienswijze van de club."

Met jonge spelers alleen word je geen kampioen.
„Altijd heb je jongens met een rugzak vol ervaring nodig. Het kenmerk van jonge spelers is dat ze iets meer fouten maken. Daarom heb ik Vitesse er van moeten overtuigen dat Janssen het proces met de jonge spelers kan versnellen. Al was het in allereerste instantie eigenaar Merab Jordania die Janssen opperde. Ik dacht voorheen ook dat deze club niet wilde investeren in een ietsje oudere speler."

Want Vitesse is een handelshuis?
„Wie dat zegt, weet niet goed hoe voetbal bedrijven zich bedruipen. In Amsterdam of Twente is het heel normaal dat spelers die het niveau ontgroeid zijn worden verkocht. Alleen bij ons heeft, dat een negatieve lading."

In het begin is er veel om Vitesse gelachen. Merkt u dat er inmiddels anders naar Vitesse wordt gekeken?
„Ja! Dat er tegen Heracles 18.000 mensen zitten, is een signaal. En ik las van Heracles-trainer Peter Bosz dat hij duidelijk zag dat we met iets bezig zijn. Peter kan niet intern kijken, maar hij ziet wel dat Vitesse in beweging is."

De ontwikkeling lijkt snel te gaan.
„Indertijd met FC Twente wilden we ons eerst in de subtop nestelen en ook dat ging vele malen sneller dan gepland. Geluk speelt ook een rol: toen haalden we voor weinig geld spelers, die het goed deden en doorverkocht werden. Zodoende kon het stadion vergroot worden. En er kwam een visionair (voorzitter Joop Munsterman, red.). Je hebt altijd mensen nodig die verder kijken dan vandaag. Het verschil tussen Merab en Joop is dat laatstgenoemde wat geduldiger is."

Merkt u dat na een gelijkspel tegen Heracles?
„Dan komt zijn voetbalachtergrond naar boven en is hij ook doodziek."

Denkt u al: ik wil mijn eenjarige contract alvast verlengen?
„Zo ver kijk ik niet, omdat ik het opportunisme van de voetbalwereld ken. Tot nu toe bevalt het enorm. Niet alleen qua resultaten, maar ook de spelersgroep wordt steeds professioneler en volwassenen Zaken die in het begin abnormaal waren, worden nu gewoon. Natuurlijk, ik heb moeten wennen aan het werken met één eigenaar. Maar dat moest Jordania ook aan mij. Zolang de verhoudingen zuiver zijn, is er geen enkel probleem."

Nooit is verteld: je moet minimaal op plek zoveel eindigen?
„Nee, nee. Natuurlijk moet er progressie zijn. Dat is ook mijn uitdaging. En mijn werkwijze is grotendeels gefocust op talentontwikkeling. Neem nieuweling Gaël Kakuta. Vorig seizoen was hij meteen in het veld gegooid, omdat hij van Chelsea komt. Maar stel, die knul faalt, dan hoor je nooit meer iets van hem. Ik probeer ze juist rustig voor te bereiden. Zorgen dat wanneer ze er in komen, ze er ook niet meer uit gaan."

Algemeen Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: